Talabor Utazások

DÉLVIDÉK - HORVÁTORSZÁG

Kelet-Szlavóniától Isztriáig

HO42

Csúza – Valpó – Eszék – Laskó – Kopács – Bród (Slavonski Brod) – Dobóc – Károlyváros (Karlovac) – Fiume (Rijeka) – Abbázija (Opatija) – Jasztrebarszka – Zágráb – Varasd – Csáktornya

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka, +1 nappal bővíthető

Szállás: ifjúsági szállás

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor itt megtekintjük a Szent Mártonnak szentelt, 1777-ben épült stílusú  plébániatemplomot. Valpó a következő megállónk. A település határában állnak Valpó (Leszkovec) várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. Kirándulásunk következő állomása EszékTrianonig Verőce vármegye székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt. 1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról. Sírjánál elhelyezzük a kegyelet koszorúit. Majd továbbutazunk és elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után rövid sétát teszünk a  Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen, mely egyedülálló természeti érték, ezt mutatja az is, hogy felkerült az UNESCO Természeti Világörökségek várólistájára. Kirándulásunkat a Száva partján fekvő Bród (Slavonsi Brod) felé folytatjuk. A Száva fölött átívelő közúti híd köti össze Bosznia-Hercegovinával. A barokk kori erődítményt a Száva túlsó partját már korábban magához csatoló Oszmán Birodalom elleni védekezésül épült. Az erőd egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt erődeinek. Bród erődje a katonai erődépítészet monumentális példája. Károlyváros felé (Karlovac) indulunk. Út közben megtekintjük Dobóc várát (Dubovac).

Az óvárosi kastély a Kupa folyó mentén elterülő dombon található, ahonnan egész Károlyváros belátható. A várat a 13. században építették, a 14. században Nagy Lajos király adományaként került a Czudar nemzetség birtokába. A XV. és XVI. században a kastélyt a Frangepán és Zrínyi nemesi családok hercegei uralták. Károlyvárosban belvárosi sétát teszünk. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

3. nap

Reggeli után Fiumei városnézésre indulunk. 

Innen átsétáltunk az egykori Haditengerészeti Akadémia épületéhez. Itt képezték az egész Monarchia számára a tengerészeket. Sétánkat a régi Szapáry-rakparton folytatjuk. Abbáziába látogatunk. A város mindig is az arisztokrácia légköre lengte be: a Monarchia legdivatosabb, és egyik legnagyobb üdülőhelyeként itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái.

Ha nem is tekinthetjük a történelmi Magyar Királyság részének Abbáziát, múltjának fontosak a magyar vonatkozásai.  Jókai kétszer is töltött hosszabb időt a helységben. De járt Abbáziában Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Füst Milán, József Attila, Móra Ferenc (itt kezdte el írni az Ének a búzamezőkről című regényét), Németh László, Szabó Lőrinc (egykori szállodájának bejáratánál 2004 szeptembere óta látható emléktáblája); Márai Sándor, aki novellát is írt az egykori Voloscáról.

4. nap

Mai első állomásunk Jasztrebarszka. A város legrégibb műemléke az Erdődy várkastély. Elődjét, Jasztrebarszka várát a török ellen 1483 és 1489 között építtette Geréb Mátyás horvát bán. 1519 és 1922 között az Erdődy család tulajdona volt.  A város másik nevezetessége a a Szent Miklós plébániatemplom 13. századi eredetű. A plébániát már IV. Béla 1257-es oklevele is említi.

Kirándulásunk következő megállója Zágrábban lesz. Szent László király 1093-ban vagy 1094-ben alapította  a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Rövid belvárosi séta keretében ismerkedünk tovább a várossal. Varasd felé visz tovább az utunk.  A város  török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkén búcsúzunk a déli végektől, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Muravidékről Isztriáig – 4 nap alatt

HO43

Lendva – Muraszombat  –Bakonaki-tó – Bántornya – Ljubljana –Bled – Ukanc– Rijeka – Volosko – Abbázia

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban. A határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva. Megtekintjük a magával ragadó, különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról.

A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű.

A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást. Utunkat folytatva Muraszombat felé vesszük az irányt, itt a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg, majd a páratlan szépségű Bakonakitóhoz érkezünk, ahol rövid, frissítő sétára indulunk. Napunk zárásaként Bántornyán megtekintjük a lenyűgöző freskókkal díszített Árpád-kori templomot. Szállás és vacsora.

2. nap

Reggeli után Ljubljanába indulunk. Teljes napunkat ott töltjük, hiszen a fantasztikus óváros, a várost kettészelő Ljubljanica folyó partjai bőven kínálnak látnivalót.

A folyón átívelő, Ferenc József tiszteletére épült Zmajski híd és a Három-híd, a 17. század közepén épült Ferences-templom, a Városháza tér és maga a Városháza, mely a 15. században épült gótikus stílusban, csak néhány példa ezek közül.

Meghódítjuk a város fölé magasodó várat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. 1849. májusa és júliusa között ebben a várban tartották fogva Batthyány Lajost.

Az erről megemlékező táblánál főhajtással, koszorúzással tisztelgünk hazánk első felelős miniszterelnöke előtt.

Ezt követően továbbutazunk szállásunkra, majd vacsora.

3. nap

Reggeli után a mesébe illő szépségű Bleditóhoz utazunk.

A festői vár, a kristálytiszta vizű tó – közepén a szigeten fekvő Mária mennybemenetele templommal – felejthetetlen élmény. 

Innen Ukanc felé vezet utunk. A katonatemetőben az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékezünk meg.

Visszatérünk szállásunkra. Vacsora.

4. nap

Reggeli után első megállónk Fiuméban (Rijeka) lesz.

Rövid sétánk során megismerkedünk a város történelmével.  Az egyik legfontosabb magyar vonatkozású látnivaló a kikötőben lévő Hullámtörő gát, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett.

Az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház megtekintése után a Hauszmann Alajos tervei alapján készült villához érkezünk, amely egykor Gróf Batthyány Lajos nyaralója volt, ma pedig tengerészeti kiállításnak ad helyet.

Utunk következő állomása Volosko. Végül megérkezünk Abbáziába, ahol végigsétálunk a százéves sétányon és megcsodáljuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát.

Hazautazás, érkezés az esti órákban.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Szlavón Szlalom

HO44

Pélmonostor – Laskó – Csúza – Eszék – Kopácsi-rét – Vukovár – Zágráb – Varasd –  Csáktornya

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:3 éjszaka ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor. Nevének jelentése:

fehér kolostor.

Ismerkedés Baranya horvátországi részének közigazgatási, gazdasági és kulturális központjával, séta a belvárosban.

 Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt.

1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. 

Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról.

Majd továbbutazunk és elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után ismerkedünk Csúza nevezetességeivel, majd Eszékre utazunk.

Majd Eszékre indulunk, mely város Trianonig Verőce vármegye székhelye volt és a mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja.

Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom.

Továbbutazunk szállásunkra.

3. nap

Mai első programunk keretében a Kopácsi-rétre látogatunk. A Natúr park Szlavónia vizeinek és erdeinek legpompásabb zöld színfoltja, s egyben legjelentősebb természeti ékköve.

A park a Dráva és a Duna folyók eszéki összefolyásánál elhelyezkedő 238 hektáros mocsárvidéket foglal magában, amely megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn.

A Kopácsi rét továbbá Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke, s mint ilyen a Ramsari Egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státusát élvezi, illetve az UNESCO Természeti Világörökség listájára is felterjesztették.

A Kopácsi-rét sajátos védjegyének számító szarvas-csordákon felül a vaddisznók is ugyan ilyen szép számban tanyáznak itt. Vukovárra utazunk. A városban sétálva ismerkedünk gazdag és viharos történelmével. Szállunk felé vesszük az irányt.

4. nap

Reggeli után elbúcsúzunk vendéglátóinktól.

Kirándulásunk következő megállója Zágrábban lesz. 

Szent László király 1093-ban vagy 1094-ben alapította  a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István-székesegyházat.

A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Belvárosi séta keretében ismerkedünk tovább a várossal.

Varasd felé visz tovább az utunk.  A város török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. 

Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkén búcsúzunk a déli végektől, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Dráva menti kalandok

HO45

Pélmonostor – Laskó – Csúza – Eszék – Kopácsi-rét – Vukovár – Valpó – Kapronca – Varasd – Csáktornya – Lendva

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:3 éjszaka ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor. Nevének jelentése: fehér kolostor. 

Ismerkedés Baranya horvátországi részének közigazgatási, gazdasági és kulturális központjával, séta a belvárosban.  

Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt. 1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. 

Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról.

Majd elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után ismerkedünk Csúza nevezetességeivel, majd Eszékre utazunk.

Majd Eszékre indulunk, mely város Trianonig Verőce vármegye székhelye volt és a mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja.

Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom.

Folytatjuk utunkat szállásunk felé.

3. nap

Mai első programunk keretében a Kopácsi-rétre látogatunk. A Natúr park Szlavónia vizeinek és erdeinek legpompásabb zöld színfoltja, s egyben legjelentősebb természeti ékköve.

A park a Dráva és a Duna folyók eszéki összefolyásánál elhelyezkedő 238 hektáros mocsárvidéket foglal magában, amely megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn. A Kopácsi rét továbbá Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke, s mint ilyen a Ramsari Egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státusát élvezi, illetve az UNESCO Természeti Világörökség listájára is felterjesztették.

A Kopácsi-rét sajátos védjegyének számító szarvas-csordákon felül a vaddisznók is ugyan ilyen szép számban tanyáznak itt. Vukovárra utazunk. A városban sétálva ismerkedünk gazdag és viharos történelmével. Folytatjuk utunkat szállásunkra.

4. nap

Reggeli után elbúcsúzunk vendéglátóinktól. A Dráva mentén folytatjuk kirándulásunkat Valpóig. A település határában állnak Valpó várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. 

Kaproncai rövid városi sétánk során ismerkedünk a település történelmével. Megtekintjük a Zrínyi tér barokk házait, a Szent Miklós plébániatemplomot, a városhoz csatolt kaproncai Óvár, más néven Kőkapronca falmaradványait a 13. századból.

A várat Hunyadi János romboltatta le·1446-ban a Cilleiikkel vívott harcok során. Varasd felé visz tovább az utunk.  A város török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum.  Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkét keressük föl, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével. A déli végektől Lendvai városnézéssel búcsúzunk.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Tengermellékre fel – Ljubljanán, Zágrábon át

HO51

Lendva – Muraszombat  –Bakonaki-tó – Bántornya – Ljubljana – Bled – Ukanc– Rijeka – Volosko – Abbázia – Károlyváros – Zágráb

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 5 nap 4 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

 

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva. Megtekintjük a magával ragadó, különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása.

A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást.

Utunkat folytatva Muraszombat felé vesszük az irányt, itt a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg, majd a páratlan szépségű Bakonaki-tóhoz érkezünk, ahol rövid, frissítő sétára indulunk. Napunk zárásaként Bántornyán megtekintjük a lenyűgöző freskókkal díszített Árpád-kori templomot. Szállásunkra utazunk, majd vacsora.

2. nap

Reggeli után Ljubljanába indulunk. Teljes napunkat ott töltjük, hiszen a fantasztikus óváros, a várost kettészelő Ljubljanica folyó partjai bőven kínálnak látnivalót.

A folyón átívelő, Ferenc József tiszteletére épült Zmajski híd és a Három-híd, a 17. század közepén épült Ferences-templom, a Városháza tér és maga a Városháza, mely a 15. században épült gótikus stílusban, csak néhány példa ezek közül.

Meghódítjuk a város fölé magasodó várat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. 1849 májusa és júliusa között ebben a várban tartották fogva Batthyány Lajost. Az erről megemlékező táblánál főhajtással, koszorúzással tisztelgünk hazánk első felelős miniszterelnöke előtt.

Szállás és vacsora következik.

3. nap

Reggeli után a mesébe illő szépségű Bledi-tóhoz utazunk.

A festői vár, a kristálytiszta vizű tó – közepén a szigeten fekvő Mária mennybemenetele templommal – felejthetetlen élmény. 

Innen Ukanc felé vezet utunk. A katonatemetőben az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékezünk meg.

Visszatérünk szállásunkra. 

Vacsorázunk.

4. nap

Reggeli után első megállónk Rijekában lesz. Rövid sétánk során megismerkedünk a város történelmével.  

Az egyik legfontosabb magyar vonatkozású látnivaló a kikötőben lévő Hullámtörő gát, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett.

Az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház megtekintése után a Hauszmann Alajos tervei alapján készült villához érkezünk, amely egykor Gróf Batthyány Lajos nyaralója volt, ma pedig tengerészeti kiállításnak ad helyet. 

Utunk következő állomása Volosko.

Végül megérkezünk Abbáziába, ahol végigsétálunk a százéves sétányon és megcsodáljuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát. 

Továbbutazunk szálláshelyünkre, ami után vacsora következik.

5. nap

Reggeli után megkezdjük utazásunkat hazafelé. Útba ejtjük a 16. században alapított, festői szépségű Károlyvárost, mely hangulatos utcáival, tereivel rabul ejti az odalátogatókat.

Rövid városnéző séta után folytatjuk utunkat. Horvátország fővárosához, Zágrábhoz érünk. 1300-ban itt koronázták meg Károly Róbertet. 

Rövid túránk során érintjük a város főbb nevezetességeit, például a Mária Mennybemenetel Székesegyházat, melyet Szent László királyunk kezdet el építtetni.

Hazautazás, érkezés az esti órákban.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Kelet-Szlavóniától Isztriáig

HO42

Csúza – Valpó – Eszék – Laskó – Kopács – Bród (Slavonski Brod) – Dobóc – Károlyváros (Karlovac) – Fiume (Rijeka) – Abbázija (Opatija) – Jasztrebarszka – Zágráb – Varasd – Csáktornya

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka, +1 nappal bővíthető

Szállás: ifjúsági szállás

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor itt megtekintjük a Szent Mártonnak szentelt, 1777-ben épült stílusú  plébániatemplomot. Valpó a következő megállónk. A település határában állnak Valpó (Leszkovec) várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. Kirándulásunk következő állomása EszékTrianonig Verőce vármegye székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt. 1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról. Sírjánál elhelyezzük a kegyelet koszorúit. Majd továbbutazunk és elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után rövid sétát teszünk a  Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen, mely egyedülálló természeti érték, ezt mutatja az is, hogy felkerült az UNESCO Természeti Világörökségek várólistájára. Kirándulásunkat a Száva partján fekvő Bród (Slavonsi Brod) felé folytatjuk. A Száva fölött átívelő közúti híd köti össze Bosznia-Hercegovinával. A barokk kori erődítményt a Száva túlsó partját már korábban magához csatoló Oszmán Birodalom elleni védekezésül épült. Az erőd egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt erődeinek. Bród erődje a katonai erődépítészet monumentális példája. Károlyváros felé (Karlovac) indulunk. Út közben megtekintjük Dobóc várát (Dubovac).

Az óvárosi kastély a Kupa folyó mentén elterülő dombon található, ahonnan egész Károlyváros belátható. A várat a 13. században építették, a 14. században Nagy Lajos király adományaként került a Czudar nemzetség birtokába. A XV. és XVI. században a kastélyt a Frangepán és Zrínyi nemesi családok hercegei uralták. Károlyvárosban belvárosi sétát teszünk. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

3. nap

Reggeli után Fiumei városnézésre indulunk. 

Innen átsétáltunk az egykori Haditengerészeti Akadémia épületéhez. Itt képezték az egész Monarchia számára a tengerészeket. Sétánkat a régi Szapáry-rakparton folytatjuk. Abbáziába látogatunk. A város mindig is az arisztokrácia légköre lengte be: a Monarchia legdivatosabb, és egyik legnagyobb üdülőhelyeként itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái.

Ha nem is tekinthetjük a történelmi Magyar Királyság részének Abbáziát, múltjának fontosak a magyar vonatkozásai.  Jókai kétszer is töltött hosszabb időt a helységben. De járt Abbáziában Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Füst Milán, József Attila, Móra Ferenc (itt kezdte el írni az Ének a búzamezőkről című regényét), Németh László, Szabó Lőrinc (egykori szállodájának bejáratánál 2004 szeptembere óta látható emléktáblája); Márai Sándor, aki novellát is írt az egykori Voloscáról.

4. nap

Mai első állomásunk Jasztrebarszka. A város legrégibb műemléke az Erdődy várkastély. Elődjét, Jasztrebarszka várát a török ellen 1483 és 1489 között építtette Geréb Mátyás horvát bán. 1519 és 1922 között az Erdődy család tulajdona volt.  A város másik nevezetessége a a Szent Miklós plébániatemplom 13. századi eredetű. A plébániát már IV. Béla 1257-es oklevele is említi.

Kirándulásunk következő megállója Zágrábban lesz. Szent László király 1093-ban vagy 1094-ben alapította  a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Rövid belvárosi séta keretében ismerkedünk tovább a várossal. Varasd felé visz tovább az utunk.  A város  török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkén búcsúzunk a déli végektől, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Muravidékről Isztriáig - 4 nap alatt

HO43

Lendva – Muraszombat  –Bakonaki-tó – Bántornya – Ljubljana –Bled – Ukanc– Rijeka – Volosko – Abbázia

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban. A határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva. Megtekintjük a magával ragadó, különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról.

A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű.

A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást. Utunkat folytatva Muraszombat felé vesszük az irányt, itt a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg, majd a páratlan szépségű Bakonakitóhoz érkezünk, ahol rövid, frissítő sétára indulunk. Napunk zárásaként Bántornyán megtekintjük a lenyűgöző freskókkal díszített Árpád-kori templomot. Szállás és vacsora.

2. nap

Reggeli után Ljubljanába indulunk. Teljes napunkat ott töltjük, hiszen a fantasztikus óváros, a várost kettészelő Ljubljanica folyó partjai bőven kínálnak látnivalót.

A folyón átívelő, Ferenc József tiszteletére épült Zmajski híd és a Három-híd, a 17. század közepén épült Ferences-templom, a Városháza tér és maga a Városháza, mely a 15. században épült gótikus stílusban, csak néhány példa ezek közül.

Meghódítjuk a város fölé magasodó várat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. 1849. májusa és júliusa között ebben a várban tartották fogva Batthyány Lajost.

Az erről megemlékező táblánál főhajtással, koszorúzással tisztelgünk hazánk első felelős miniszterelnöke előtt.

Ezt követően továbbutazunk szállásunkra, majd vacsora.

3. nap

Reggeli után a mesébe illő szépségű Bleditóhoz utazunk.

A festői vár, a kristálytiszta vizű tó – közepén a szigeten fekvő Mária mennybemenetele templommal – felejthetetlen élmény. 

Innen Ukanc felé vezet utunk. A katonatemetőben az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékezünk meg.

Visszatérünk szállásunkra. Vacsora.

4. nap

Reggeli után első megállónk Fiuméban (Rijeka) lesz.

Rövid sétánk során megismerkedünk a város történelmével.  Az egyik legfontosabb magyar vonatkozású látnivaló a kikötőben lévő Hullámtörő gát, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett.

Az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház megtekintése után a Hauszmann Alajos tervei alapján készült villához érkezünk, amely egykor Gróf Batthyány Lajos nyaralója volt, ma pedig tengerészeti kiállításnak ad helyet.

Utunk következő állomása Volosko. Végül megérkezünk Abbáziába, ahol végigsétálunk a százéves sétányon és megcsodáljuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát.

Hazautazás, érkezés az esti órákban.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Szlavón Szlalom

HO44

Pélmonostor – Laskó – Csúza – Eszék – Kopácsi-rét – Vukovár – Zágráb – Varasd –  Csáktornya

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:3 éjszaka ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor. Nevének jelentése:

fehér kolostor.

Ismerkedés Baranya horvátországi részének közigazgatási, gazdasági és kulturális központjával, séta a belvárosban.

 Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt.

1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. 

Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról.

Majd továbbutazunk és elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után ismerkedünk Csúza nevezetességeivel, majd Eszékre utazunk.

Majd Eszékre indulunk, mely város Trianonig Verőce vármegye székhelye volt és a mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja.

Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom.

Továbbutazunk szállásunkra.

3. nap

Mai első programunk keretében a Kopácsi-rétre látogatunk. A Natúr park Szlavónia vizeinek és erdeinek legpompásabb zöld színfoltja, s egyben legjelentősebb természeti ékköve.

A park a Dráva és a Duna folyók eszéki összefolyásánál elhelyezkedő 238 hektáros mocsárvidéket foglal magában, amely megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn.

A Kopácsi rét továbbá Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke, s mint ilyen a Ramsari Egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státusát élvezi, illetve az UNESCO Természeti Világörökség listájára is felterjesztették.

A Kopácsi-rét sajátos védjegyének számító szarvas-csordákon felül a vaddisznók is ugyan ilyen szép számban tanyáznak itt. Vukovárra utazunk. A városban sétálva ismerkedünk gazdag és viharos történelmével. Szállunk felé vesszük az irányt.

4. nap

Reggeli után elbúcsúzunk vendéglátóinktól.

Kirándulásunk következő megállója Zágrábban lesz. 

Szent László király 1093-ban vagy 1094-ben alapította  a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István-székesegyházat.

A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Belvárosi séta keretében ismerkedünk tovább a várossal.

Varasd felé visz tovább az utunk.  A város török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. 

Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkén búcsúzunk a déli végektől, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

Kérjen előzetes, egyedi ajánlatot és kalkulációt a Határtalanul! programhoz.

Írjon nekünk az info@talaborutazasok.com e-mail címre vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot.

Dráva menti kalandok

HO45

Pélmonostor – Laskó – Csúza – Eszék – Kopácsi-rét – Vukovár – Valpó – Kapronca – Varasd – Csáktornya – Lendva

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:3 éjszaka ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.)szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket / programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Részletes program:

1. nap

Első állomásunk Pélmonostor. Nevének jelentése: fehér kolostor. 

Ismerkedés Baranya horvátországi részének közigazgatási, gazdasági és kulturális központjával, séta a belvárosban.  

Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt. 1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. 

Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról.

Majd elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap

Reggeli után ismerkedünk Csúza nevezetességeivel, majd Eszékre utazunk.

Majd Eszékre indulunk, mely város Trianonig Verőce vármegye székhelye volt és a mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja.

Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény.

Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom.

Folytatjuk utunkat szállásunk felé.

3. nap

Mai első programunk keretében a Kopácsi-rétre látogatunk. A Natúr park Szlavónia vizeinek és erdeinek legpompásabb zöld színfoltja, s egyben legjelentősebb természeti ékköve.

A park a Dráva és a Duna folyók eszéki összefolyásánál elhelyezkedő 238 hektáros mocsárvidéket foglal magában, amely megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn. A Kopácsi rét továbbá Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke, s mint ilyen a Ramsari Egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státusát élvezi, illetve az UNESCO Természeti Világörökség listájára is felterjesztették.

A Kopácsi-rét sajátos védjegyének számító szarvas-csordákon felül a vaddisznók is ugyan ilyen szép számban tanyáznak itt. Vukovárra utazunk. A városban sétálva ismerkedünk gazdag és viharos történelmével. Folytatjuk utunkat szállásunkra.