4 napos portya Délvidéken

Tiszán innen,
Dunán túl…

Dél-Erdély, Al-Duna, Bánság

4 nap – 3 ország. Bánát – Bácska – Drávaszög
(Új program!)

Dél-Erdély – Al-Duna – Nándorfehérvárral
(Új program!)

6 nap
Délvidéken

Kód: DV41

Kód: DV42

Kód: DV43

Kód: DV44

Kód: DV45

Kód: DV61

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

Zenta
Csantavér
Palics
Szabadka

Magyarkanizsa
Zenta
Ada
Péterréve
Törökbecse

Arad
Máriaradna
Marosillye
Déva
Csernakeresztúr

Arad
Máriaradna
Marosillye
Déva
Csernakeresztúr

Nagycsanád
Nagyszentmiklós
Arad
Temesvár

Szabadka
Völgypart
Nagykikinda
Törökbecse

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

Torontáltorda
Törökbecse
Aracs
Csúrog
Bácstopolya
Újvidék

Törökbecse
Aracs
Óbecse
Csúrog
Törökbecse

Csernakeresztúr
Vajdahunyad
Herkulesfürdő

Csernakeresztúr
Vajdahunyad
Temesvár
Törökbecse

Déva
Vajdahunyad
Herkulesfürdő

Sóskopó
Aracs

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

Nándorfehérvár (Belgrád)
Zimony
Székelykeve

Titel
Szalánkeme
Karlóca
Pétervárad
Újvidék

Orsova
Kazán-szoros
Szentlászlóvár
Galambóc
Bigéri-vízesés
Herkulesfürdő

Aracs
Óbecse
Zenta
Szabadka

Al-Duna
Orsova
Kis-Kazán-Szoros
Nagy-Kazán-Szoros
Bigéri-vízesés
Herkulesfürdő

Újvidék
Pétervárad
Karlóca
Maradék
Rednek
Belcsény

4. nap

4. nap

4. nap

4. nap

4. nap

4. nap

Szendrő
Pétervárad
Újvidék

Újlak (HR)
Valkóvár (Vukovár)
Erdőd
Eszék

Ógerlistye Temesvár
Nagyszentmiklós
Nagycsanád

Zombor
Erdőd
Eszék

Galambóc
Nándorfehérvár
Zimony


Nándorfehérvár Zimony

Szendrő
Székelykeve

 

 

 

 

5. nap

Nagybecskerek
Topolya
Zombor

 

6. nap

Péterréve
Zenta
Csantavér

[ps2id id=’DV41′ target=”/]DV41

4 napos portya Délvidéken

Zenta – Csantavér – Palics – Szabadka – Törökbecse – Aracs – Csúrog – Bácstopolya – Nándorfehérvár (Belgrád) – Zimony – Székelykeve – Szendrő – Pétervárad – Újvidék

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezésé, baleset- és poggyászbiztosítástt.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Határátlépés. Városnézés Zentán – a legmagyarabb városban: Tisza-part, a csata emlékműve. Csantavéren, Szilágyi Erzsébet egykori birtokán a monumentális, római Szent Péter-bazilikát idéző templom megtekintése. Megálló a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb). A területet 1462-ben Mátyás király ajándékozta édesanyjának. Séta, városnézés Szabadkán, ami a XV. Században Hunyadi birtok volt: Raichle palota, Korzó, szecessziós városháza. Szálláshely elfoglalása, vacsora.

2. nap: Reggeli után Torontáltordára (rövid nevén Torda) utazunk, ahol találkozunk a helyi iskola diákjaival. Ismerkedés, közös program. Délután Törökbecsére utazunk tovább. A település határában áll az egykori templomos lovagrend templomának és kolostorának romjai, az Aracsi pusztatemplom, mely a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke. Aracs a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye. Megtekintését követően Csúrogra utazunk, mely Árpád-kori település. 1944 végén, a délvidéki vérengzések során a szerbek megtorlása több mint 3000 magyar és német áldozatot követelt. Koszorúzás az emlékműnél. Továbbutazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába. Bácstopolyát látogatjuk meg – a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájház, valamint a kovács- és bognármesterséget bemutató műhely felkeresése a program. Ezt követően Törökbecsére utazunk, szálláshely elfoglalása, vacsora.

3. nap: Reggeli után rövid újvidéki sétát teszünk, majd utazás az egykori Nándorfehérvárba, a mai Belgrádba. A nap csúcspontja a Duna-Száva torkolatánál épült vár meglátogatása: Hunyadi János győzelmi emlékműve, séta a falak és bástyák között. Látogatás Zimonyban, Hunyadi János halálának színhelyén. Itt áll a millenniumi Hunyadi-torony, melyen még kivehetők az 1918-ban levert magyar címer kontúrjai. Utazás Székelykevére, szálláshelyünkre. Vacsora.

4. nap: Reggeli után látogatás a jó állapotban lévő szendrői várnál, ami egykoron Európa egyik legnagyobb vízi erőssége volt. A vesztes rigómezei csata után itt tartotta fogva Brankovics György szerb despota Hunyadi János kormányzót. Utazás, rövid megálló a „bevehetetlen” péterváradi erődnél (séta a várban, az óratorony felkeresése). 1463-ban itt Péterváradon tartották azt az országgyűlést, melyen Mátyás király a Velencei Köztársasággal szövetséget kötött a Török Birodalom ellen. Továbbutazás, városnézés a Vajdaság fővárosában, Újvidéken – városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota megtekintése. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’DV42′ target=”/]DV42

Tiszán innen, Dunán túl…

Csantavér – Magyarkanizsa – Zenta – Ada – Péterréve – Törökbecse – Aracs – Óbecse – Csúrog – Titel – Szalánkeme – Karlóca – Pétervárad – Újvidék – Újlak (HR) – Valkóvár (Vukovár) –Erdőd – Eszék

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

 Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: A határátlépést követően utunk először Magyarkanizsára vezet. Anonymus, III. Béla névtelen jegyzője, azt írta krónikájában, hogy 896-ban Zuárd, Kadocsa és Bajta vezérek Kanizsánál keltek át a Tiszán, a folyón túli területek meghódítására. Városi sétánk során felkeressük a híres gyógyfürdőt és a Magyar színházat. Következő megállónk Zenta városában lesz. A Délvidék egyik legrégibb települése, azon vajdasági városok egyike, amelyben a magyar lakosság van többségben, így a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A belvárosban először megtekintjük a katolikus templomot. Ezt követően a városi múzeumban betekintést nyerhetünk a régi foglalkozásokba. 1697. szeptember 11-én a Savoyai Jenő által vezetett egyesült hadak a város határában világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben, ugyanis ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az oszmán hódítás alól. E csata következménye az 1699-ben megkötött karlócai béke, mellyel lezárul a törökök közép-európai térhódítása. A Tisza-parton a zentai csata emlékművénél koszorúzunk. Adán megállunk a városi parkban és Szarvas Gábor szobránál felidézzük a város híres szülöttének a magyar nyelv megújítása érdekében végzett munkásságát. Adán született Rosenfeld (Rákosi) Mátyás is. Péterrévén is megállunk egy rövid időre. A település a török kiűzése után tiszai határőrvidék, majd megszűntekor szabad koronai kerület. Megtekintjük templomát és megtekintjük, majd kipróbálhatjuk a még ma is működő kézzel vontatott kompot. Estére Törökbecsére érkezünk, ahol a vacsora után elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap: Reggeli után felfedezzük Törökbecsét. Először a temetőben álló Hungária szobrot tekintjük meg. A szobrot az 1848-49-es honvédek és nemzetőrök hamvai fölé, hálás kegyelettel emeltette Törökbecse polgársága. A Sóskopóhoz látogatunk, ahol több veszélyeztetett madárfaj fészkel átmeneti vagy állandó jelleggel. Utunkat folytatva, a közeli Aracsi pusztatemplomot keressük fel. Ezt követően visszamegyünk Törökbecsére. A központban megnézzük gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobrát, majd rövid sétát teszünk a csodás Tisza parton. Óbecsére látogatunk. Útközben megnézzük Becse várát és a Tiszán lévő ”Attila király szigetét”. Óbecsén megnézzük a Türr István tervei alapján készült zsilipet. Óbecse híres szülöttei a Than testvérek. Élmény teli látogatást teszünk a tudomány és a művészet világában, a Than emlékház interaktív kiállításán. A Tisza-parton a zsiliphez érkezvén megtekintjük, ahogy a Ferenc József csatornából a víz a Tiszába ömlik. A zsilip az Eiffel cég műhelyében készült Türr István tervei alapján. A két zsilip közti sima víztükör már a 20. század elejétől lehetőséget adott a vízilabda gyors fejlődésének, ezért itt igen nagy hagyománya van e nemes sportnak. Csúrogra érkezünk a Tisza holt ágához. Megbékélés emlékművénél arra a 3000 magyar és német áldozatra emlékezünk, akiket a szerbek 1944-ben ezen a helyen kivégeztek. Este visszatérünk Törökbecsei szállásunkra.

3. nap: Reggeli után Titelbe indulunk. Itt, a bánáti oldal felől ömlik a Béga a Tiszába. A legenda szerint a bolgárok utolsó uralkodójának, Zalánnak a székhelye itt volt Titelnél, majd a magyarok Kárpát-medencei honfoglalásakor Árpád fejedelem foglalta el Zalán országát (Vörösmarty Mihály: Zalán futása). Következő megállónk Szalánkemén lesz, ahol a Tisza a Dunába torkollik. 1691-ben Badeni Lajos őrgróf nagy vereséget mért itt a török seregre és ezzel több évre visszaszorította a törökök előrenyomulását. A csatában mindkét fél részéről több fontos méltóság is az életét vesztette, a keresztény oldalon például Zrínyi Ádám, Zrínyi Miklós egyetlen fia. Utunk eddig a Tisza mentén vitt, innentől a Duna folyása lesz az irányadó. Karlócára látogatunk, ahol megnézzük a templomot, ahol aláírták a békét, mely lezárta a török megszállást Magyarországon. Péterváradon sétát teszünk a várban, ami a 18. század első felében Komárom mellett hazánk legnagyobb erődítmény rendszere volt. A vár alatt 12 km hosszú alagútrendszer húzódik. A várban van eltemetve több magyar keresztes lovag is. A Szent Lajos bástyán áll a híres részeges óra, ami a dunai hajósoknak mutatja az időt. Újvidéken rövid sétát teszünk a belvárosban. A Szabadság tér központi épülete a monumentális a Mária Neve katedrális, mely Zsolnay porcelánnal van fedve. A templommal szemben áll a régi városháza. Vacsora a szálláshelyen.

4. nap: A reggeli elfogyasztása után Újlakra (ma Horvátország) visz az utunk. A helyi ferences rendi kolostorba vonult vissza Kapisztrán János a nándorfehérvári diadal után. Kápolnája a vár oldalában áll. A hagyomány szerint itt választották a kalocsai érseki székbe Tomori Pált. A török uralom alatt a szerémi szandzsák székhelye volt. Valkóvárra (Vukovár) utazunk tovább a Duna mentén. Az utolsó Balkáni háború idején a híradásokban sokat lehetett hallani a település 3 hónapos szerb ostromáról. Az ostrom során több ezer civil is áldozatul esett, köztük sok magyar is. Erdődön folytatjuk kirándulásunkat. Erdőd várát 1565-ben János Zsigmond ostromolta, majd leromboltatta. Később 1727-1730 között Károlyi Sándor a romokat felhasználva újjá építtette a várat. 1847. szeptember 8-án itt kötött házasságot Petőfi Sándor és Szendey Júlia. A Dunától a Dráváig visz tovább az utunk. Kirándulásunk utolsó állomása Eszék. Trianonig Verőce vármegye székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény. Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Végül a Dráva partján búcsúzunk a csodálatos Délvidéktől.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’DV43′ target=”/]DV43

Dél-Erdély, Al-Duna, Bánság

Arad – Máriaradna – Marosillye – Déva – Csernakeresztúr – Vajdahunyad – Herkulesfürdő – Al-Duna – Orsova – Kazán-szoros – Bigéri-vízesés – Herkulesfürdő – Ógerlistye – Temesvár – Nagyszentmiklós – Nagycsanád

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Az első megállónk Aradon lesz, ahol a város nevezetességeivel ismerkedünk (vértanúk emlékműve, főtér, vesztőhely). Máriaradna felé folytatjuk utunkat, mely település a magyar Mária-kegyhelyek egyike. Ferences temploma híres búcsújáró hely. Felkeressük a kolostort és a templomot. Ezt követően Marosillyére látogatunk. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1580-ban Marosillyén látta meg a napvilágot . Megtekintjük a fejedelem feltételezett szülőházát. Az épületet a közelmúltban megvásárolta a dévai Szent Ferenc Alapítvány. Felújítása után emlékházat kívánnak kialakítani, amely az erdélyi fejedelem életét és Erdély történetét mutatná be. Dévára utazva megnézzünk a Magna Kúriát és a várat, felelevenítve a Kőműves Kelemen balladáját. Szállás Csernakeresztúron.

2. nap: Reggeli után Csernakeresztúron felkeressük a csángó tájházat a Csángó (Bukovina) utcában. Vajdahunyadra utazunk, ahol a csodálatos várban sétálunk, mely fénykorában a Hunyadiak fészke volt. A Déli-Kárpátok vonulatai között folytatjuk utazásunkat Herkulesfürdőre, mely város az egykori Monarchia híres fürdőhelye volt. Szállás, vacsora Herkulesfürdőn.

3. nap: A mai nap az Al-Duna vidékén kirándulunk. Első megállónk Orsova. Szent László 1091-ben itt verte meg a betörő kunokat. 1849. augusztus 17-én itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos. Szemere Bertalan a Cserna torkolata alatt emelkedő Allion-hegy tövében ásta el a magyar Szent Koronát, melyet 1853. szeptember 8-án találtak meg. Az eseményt a Szent Korona emléktáblánál elevenítjük fel. Látogatást teszünk a Szent Anna ortodox kolostorban. Kis-Kazán-szoros: lehetőség nyílik hajózni a Dunán a lenyűgöző sziklafalak alatt Orsovából Dunatölgyesig (fakultatív program). Nagy-Kazán-szoros: A lenyűgöző Kazán-szorost egy kilátópontból, felülről is megnézhetjük (a gyalogtúra hossza 3-4 km, szint: 100 m). Tovább utazunk az Al-Duna szűk és sziklás völgyében, több helyen megállókkal vezet az utunk a folyam szurdokában (Széchenyi út, Baross-emléktábla, Szentlászlóvár, Galambóc vára, sziklaalakzatok). Útközben megismerkedünk a környék gazdag történelmével, érdekességeivel. Az emlékév tiszteletére, Szentlászlóvárnál megemlékezünk szent királyunkról. Széchenyi István a folyószabályozási terveket Vásárhelyi Pállal készíttette el. Vásárhelyi volt az a mérnök, aki a Duna vízrajzi felmérése során az Al-Dunát végigtérképezte. Széchenyitől 1833-ban azt a feladatot kapta, hogy hajózó utat építsen ki a gőzhajózás számára a szóban forgó folyószakaszon. Út közben feleleveníthetjük Jókai Mór: Aranyember című regényének itt játszódó jeleneteit. A nap utolsó programjaként a Bigéri-vízesést keressük fel, melyet sokan Erdély legszebb vízesésének tartanak. Visszatérünk Herkulesfürdői szállásunkra.

4. nap: Kirándulásunk utolsó napján Bánsági nevezetességekkel ismerkedünk. Ógerlistyén állunk meg először. A Rudária-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült horizontális vízimalom található, többségüket ma is használják. Temesváron, a Bánság központjában belvárosi sétára indulunk, közben ismerkedünk a soknemzetiségű Bánsági fővárossal (vár, magyar színház, operaház, a régi főtér a magyar, bolgár, szerb és a német templommal, s a szentháromság szoborral). Hazafelé tartva megállunk Bartók Béla szülővárosában Nagyszentmiklóson. A zeneszerző szobra előtt feleleveníthetjük munkásságát. Felkeressük a Nákó kastélyt, ahol a híres nagyszentmiklósi aranykincset tárolták, jelenleg Bartók kiállításnak ad helyet, és Liszt Ferenc, Széchenyi István, Deák Ferenc, Jókai Mór és más nevezetes férfiak leveleit is őrzik itt. Nagycsanád: 1028-ban Szent István serege Csanád vezetésével legyőzte Ajtony seregét. Ettől kezdve nevezték a teleülést Csanádnak, mely az ekkor alapított azonos nevű vármegye székhelye lett. 1030-tól püspökségi székhely is, első püspöke Gellért volt, aki Szent György tiszteletére székesegyházat építtetett ide. Szent Gellért szobra a római katolikus templom előtt áll-

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’DV44′ target=”/]DV44

4 nap – 3 ország. Bánát –  Bácska – Drávaszög Határtalanul
(Románia, Szerbia, Horvátország)

Arad – Máriaradna – Marosillye – Déva – Csernakeresztúr – Vajdahunyad – Temesvár Törökbecse – Aracs – Óbecse – Zenta – Szabadka -Zombor – Erdőd – Eszék

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka,

Szállás: ifjúsági szálláson 

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

Utazás: légkondicionált autóbusszal

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1.nap :Az első megállónk Aradon lesz, ahol a város nevezetességeivel ismerkedünk. (vértanúk emlékműve, főtér, vesztőhely) Máriaradna felé folytatjuk utunkat, mely település a magyar Mária-kegyhelyek egyike. Ferences temploma híres búcsújáró hely. Felkeressük a kolostort és a templomot. Ezt követően Marosillyére látogatunk. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1580-ban Marosillyén látta meg a napvilágot . Megtekintjük a fejedelem feltételezett szülőházát. Az épületet a közelmúltban megvásárolta a dévai Szent Ferenc Alapítvány. Felújítása után emlékházat kívánnak kialakítani, amely az erdélyi fejedelem életét és Erdély történetét mutatná be. Dévára utazva megnézzünk a Magna Kúriát és a várat, felelevenítve a Kőműves Kelemen balladáját. Szállás Csernakeresztúron.

2.nap: Reggeli után Csernakeresztúron felkeressük a csángó tájház a Csángó (Bukovina) utcában. Vajdahunyadra utazunk, ahol Vajdahunyadon, a csodálatos várban sétálunk, mely fénykorában a Hunyadiak fészke volt. Temesváron, a Bánság központjában belvárosi sétára indulunk, közben ismerkedünk a soknemzetiségű várossal (vár, magyar színház, operaház, a régi főtér a magyar, bolgár, szerb és a német templommal, s a szentháromság szoborral). Tovább folytatjuk utunkat szállásunk felé, a közép-bánsági Törökbecsére.

3.nap: Törökbecse határában állnak az egykori templomos lovagrend templomának és kolostorának romjai. Az Aracsi pusztatemplom a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke. A Tiszán átkelve Óbecsére látogatunk. Óbecsén megnézzük a Türr István tervei alapján készült zsilipet. Zentára látogatunk. A város központjában található a katolikus templom. Ha időnk engedi, a városi múzeumban betekintést nyerhetünk a régi foglalkozásokba. A Tisza parton a zentai csata emlékművénél lerójuk tiszteletünket hős vitézeink emléke előtt. Szabadkán folytatjuk kirándulásunkat, mely a magyar szecesszió egyik fővárosa. A központban sétálva megnézzük a városházát, a zsinagógát, a Raichle palotát. Szállás Szabadkán.

4.nap: Folytatjuk Bácskát átszelő utunkat Zombor felé. Az óvárosban egymást érintik a régi korok építészeti remekei, a barokk, a rokokó, a klasszicista, a biedermeier és a szecesszió jegyei köszönnek vissza a falakról és a házak ormairól. A gyűrűbe szorult városmag a mai napig megőrizte a kulturális és építészeti sokszínűségét. Erdődnél lépjük át a szerb-horvát határt. Erdőd határában, a Duna fölé magasodó dombon felkeressük a híres, 15. század végén, téglából épült várat. Kirándulásunk utolsó állomása Eszék. Trianonig Verőce vármegye székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény. Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Ezt követően hazautazás, érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’DV45′ target=”/]DV45

Dél-Erdély – Al-Duna – Nándorfehérvárral

Nagycsanád – Nagyszentmiklós – Arad – Temesvár – Déva – Vajdahunyad – Herkulesfürdő – Al-Duna – Orsova – Kazán-szoros – Bigéri-vízesés – Galambóc – Nándorfehérvár

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazásiköltségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program(1.600 km-ig):

1. nap:Az első megállónk Nagycsanád: 1028-ban Szent István serege Csanád vezetésével legyőzte Ajtony seregét. Ettől kezdve nevezték a települést Csanádnak, mely az ekkor alapított azonos nevű vármegye székhelye lett. 1030-tól püspökségi székhely is, első püspöke Gellért volt, aki Szent György tiszteletére székesegyházat építtetett ide. Szent Gellért szobra a római katolikus templom előtt áll. Következő megállónk Bartók Béla szülővárosában, Nagyszentmiklóson lesz. A zeneszerző szobra előtt feleleveníthetjük munkásságát. Felkeressük a Nákó kastélyt, ahol a híres nagyszentmiklósi aranykincset tárolták. Jelenleg Bartók-kiállításnak ad helyet, és Liszt Ferenc, Széchenyi István, Deák Ferenc, Jókai Mór és más nevezetes férfiak leveleit is őrzik itt. Aradon a város nevezetességeivel ismerkedünk (vértanúk emlékműve, főtér, vesztőhely). Temesváron, a Bánság központjában belvárosi sétára indulunk, felfedezzük a soknemzetiségű Bánsági fővárost (vár, magyar színház, operaház, a régi főtér a magyar, bolgár, szerb és a német templommal, s a szentháromság szoborral). Szállás, vacsora a városban.

  1. nap: Reggeli után Dévára utazunk, itt megnézzük a Magna Kúriát és a várat, felelevenítve Kőműves Kelemen balladáját. Vajdahunyad a következő állomás, ahol a csodálatos várban sétálunk, mely fénykorában a Hunyadiak fészke volt. A Déli-Kárpátok vonulatai között folytatjuk utazásunkat Herkulesfürdőre, mely város az egykori Monarchia híres fürdőhelye volt. Szállás, vacsora Herkulesfürdőn.
  1. nap: Ma az Al-Duna vidékén kirándulunk. Első megállónk Orsova. Szent László 1091-ben itt verte meg a betörő kunokat. 1849. augusztus 17-én itt hagyta el Magyarországot Kossuth LajosSzemere Bertalan a Cserna torkolata alatt emelkedő Allion-hegy tövében ásta el a magyar Szent Koronát, melyet 1853. szeptember 8-án találtak meg. Az eseményt a Szent Korona emléktáblánál elevenítjük

fel. Látogatást teszünk a Szent Anna ortodox kolostorban.

Kis-Kazán-szoros: lehetőség nyílik hajózni a Dunán a lenyűgöző sziklafalak alatt Orsovából Dunatölgyesig (fakultatív program). Nagy-Kazán-szoros: A lenyűgöző Kazán-szorost egy kilátópontból, felülről is megnézhetjük (a gyalogtúra hossza 3-4 km, szint: 100 m). Tovább utazunk az Al-Duna szűk és sziklás völgyében, több helyen megállókkal vezet az utunk a folyam szurdokában (Széchenyi út, Baross-emléktábla, Szentlászlóvár). Útközben megismerkedünk a környék gazdag történelmével, érdekességeivel. Szentlászlóvárnál megemlékezünk szent királyunkról. Széchenyi István a folyószabályozási terveket Vásárhelyi Pállal készíttette el. Vásárhelyi volt az a mérnök, aki a Duna vízrajzi felmérése során az Al-Dunát végigtérképezte. Széchenyitől 1833-ban azt a feladatot kapta, hogy hajózó utat építsen ki a gőzhajózás számára a szóban forgó folyószakaszon. Út közben feleleveníthetjük Jókai Mór: Aranyember című regényének itt játszódó jeleneteit.A nap utolsó programjaként a Bigéri-vízesést keressük fel, melyet sokan Erdély legszebb vízesésének tartanak. Visszatérünk Herkulesfürdői szállásunkra.

  1. nap: Reggeli után Galambóc várával ismerkedünk, melynek festői romjai a Duna partján állnak. Tovább folytatjuk utunkat a Duna mentén észak felé. Nándorfehérvárba, a mai Belgrádba érkezünk. A nap csúcspontja a Duna-Száva torkolatánál épült vár meglátogatása: Hunyadi János győzelmi emlékműve, séta a falak és bástyák között. Látogatás Zimonyban, Hunyadi János halálának színhelyén. Itt áll a millenniumi Hunyadi-torony, melyen még kivehetők az 1918-ban levert magyar címer kontúrjai. Hazaindulás, érkezés a késő esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat a Határtalanul! pályázathoz.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

*Amennyiben a csoport programjának költségvetése lehetővé teszi.

[ps2id id=’DV61′ target=”/]DV61

6 nap a Délvidéken

Szabadka – Palics – Völgypart – Nagykikinda – Törökbecse – Sóskopó – Aracs – Óbecse – Újvidék – Pétervárad – Karlóca – Maradék – Rednek – Dombó –Belcsény – Nándorfehérvár (Belgrád) – Zimony – Székelykeve – Szendrő – Nagybecskerek – Topolya – Zombor – Péterréve – Zenta – Csantavér

Időtartam: 6 nap 5 éjszaka

Szállás: ifjúsági szállásokon

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Kora reggeli indulást követően, első megállónk Szabadka, mely a magyar szecesszió egyik fővárosa. A központban sétálva megnézzük a városházát, a zsinagógát, a Raichle palotát. Ezt követően Palicsra látogatunk. Továbbutazunk, Völgypartra érkezünk, ahol a helyiek nagy szeretettel várnak minket egy kis előadással a kopjafánál és a szélmalomnál. Nagykikindára utazunk, rövid sétát teszünk a város központjában és megnézzük a még mindig jó állapotban lévő, egész Európában ritkaságnak számító szárazmalmot. Egész Európában csak két ilyen malom létezik.  Este megérkezünk Törökbecsére, ahol elfoglaljuk a szállásainkat. Vendéglátóink meleg vacsorával kedveskednek, megismerkedhetünk a bánsági tanyavilág jellegzetes ízeivel. A vacsora mellett élő zene szórakoztatja a kedves vendégeinket.

2. nap: Reggeli után felfedezzük Törökbecsét. Először a temetőben álló Hungária szobrot tekintjük meg. A szobrot az 1848-49-es honvédek és nemzetőrök hamvai fölé, hálás kegyelettel emeltette Törökbecse polgársága. A Sóskopóhoz látogatunk, ahol több veszélyeztetett madárfaj fészkel átmeneti vagy állandó jelleggel. Utunkat folytatva, a közeli Aracsi pusztatemplomot keressük fel. Ezt követően visszamegyünk Törökbecsére. A központban megnézzük gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobrát, majd rövid sétát teszünk a csodás Tisza parton.  Áthajózunk Óbecsére. Útközben megnézzük Becse várát és a Tiszán lévő ”Attila király szigetét”. Óbecsén megnézzük a Türr István tervei alapján készült zsilipet. Óbecse híres szülöttei a Than testvérek. Élmény teli látogatást teszünk a tudomány és a művészet világában, a Than emlékház interaktív kiállításán. Visszautazunk szálláshelyünkre.

3. nap: Reggeli után a Vajdaság legnagyobb városába indulunk. Újvidéken egy rövid sétát teszünk a központban, majd átmegyünk a Dunán Szerémségbe.  Péterváradon sétát teszünk a várban, ami a 18. század első felében Komárom mellett hazánk legnagyobb erődítmény rendszere volt. Ezt követően Karlócára látogatunk, ahol megnézzük a templomot, ahol aláírták a békét, mely lezárta a török megszállást Magyarországon. Maradékra, a Szerémségi szórványban lévő magyar településre érkezünk. Bepillantást nyerhetünk a község magyar lakosságának dolgos hétköznapjaiba. Innen átvágunk a Tarcal-hegységen. Útközben megtekintjük Rednek várát. Kirándulásunkat a dombói apátság megtekintésével folytatjuk. Belcsényben megállunk egy rövid időre és megnézzük a Spitzer család kastélyát, mely romos állapotában is idézi a régi idők fénykorát. Itt található Délvidék legnagyobb épségben lévő turulszobra is. Szállás elfoglalása, vacsora.

4. nap: Korai reggeli után Nándorfehérvárra indulunk, ahol a várban sétálva megismerjük a törökökkel vívott egyik legjelentősebb csata történetét és megvárjuk a déli harangszót, közben emlékezünk a hazáért életüket adó hősi várvédőkre. Innét Zimonyba megyünk a Gárdos-hegyen található Hunyadi toronyba, ahol valamikor egy turul figyelte a Nándorfehérvár falait. Folytatjuk utunkat a Duna mentén. Szendrő vára sok viszontagságot élt át a török időkben, valamint a két világháború folyamán is. Megemlékezünk Kinizsi Pálról, aki 1492. november 24-én hunyt el a vár ostroma folyamán. Székelykevére indulunk szálláshelyünkre.

5. nap: Reggeli után Nagybecskerekre indulunk. A Béga folyó partján fekvő város a történelmi Torontál vármegye székhelye volt. Belvárosi sétánk során megismerkedünk a város magyar történelmének legjelentősebb eseményeivel. Topolyára érkezvén először a városi múzeumba megyünk, ahol a kovács-bognár mesterségeknél használatos eszközöket tudjuk szemügyre venni. Következő megállónk a Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt, Raichle Ferenc tervezte templom. Zomborban Schweidel József honvéd tábornok, aradi vértanú szülővárosában a központban sétálunk, majd a megyeháza előtti teret tekintjük meg, ahol 1918-ig Schweidel szobra állt. Zombornak jelentős szerepe volt az ’56-os forradalom és szabadságharc ideje alatt, valamint az azt követő időszakban a menekültek befogadásában. Törökbecsén elfoglaljuk szállásunkat.

6. nap: Reggeli után megtekintünk egy interaktív régi kovácsműhelyt, ahol ki is lehet próbálni a kovácsolást. Óbecse mellett Péterrévén megállunk egy kis időre és megtekintjük, valamint kipróbáljuk a még ma is működő kézzel vontatott kompot. Délután érkezünk Zentára. A Délvidék egyik legrégibb települése, azon vajdasági városok egyike, amelyben a magyar lakosság van többségben, így a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A belvárosban először megtekintjük a katolikus templomot. Ezt követően

a városi múzeumban betekintést nyerhetünk a régi foglalkozásokba. 1697. szeptember 11-én a Savoyai Jenő által vezetett egyesült hadak a város határában világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben, ugyanis ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az oszmán hódítás alól. E csata következménye az 1699-ben megkötött karlócai béke, mellyel lezárul a törökök közép-európai térhódítása. A Tisza parton a zentai csata emlékművénél koszorúzunk. Utolsó délvidéki állomásunk Csantavér. Csantavér 92,4%-a vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával (2002), és ezzel az aránnyal Csantavér az egyik leghomogénebb, viszonylag nagy magyar településnek számít a Délvidéken. Csantavér monumentális katolikus temploma már messziről látható a bácskai rónaságon. A falu korábbi templomát lebontották, és a helyén építették fel – 1929-ben – az új, a római bazilikákra emlékeztető, neoromán stílusú, hatalmas Páduai Szent Antalnak szentelt, három kupolás templomot. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!