Muravidék és Muraköz
gyöngyszemei

Délnyugati végeken – a Mura és
a Dráva vonzásában

Muravidékről a
Drávaközig

Kód: MV31

Kód: MV41

Kód: MV51

1. nap

1. nap

1. nap

Lendva

Lendva

Lendva

2. nap

2. nap

2. nap

Csáktornya
Varasd
Alsólendva

Muraszombat
Zsitkóc
Bakonaki-tó
Bántornya
Radamos
Alsólendva

Muraszombat
Zsitkóc
Bakonaki-tó
Bántornya
Radamos
Alsólendva

3. nap

3. nap

3. nap

Zsitkóc
Bakonaki-tó
Muraszombat
Bántornya
Radamos

Lendva
Csáktornya
Varasd

Lendva
Csáktornya
Varasd

4. nap

4. nap

Kapronca
Valpó
Eszék

Kapronca
Valpó
Kopács
Csúza

5. nap

Eszék
Valkóvár (Vukovár)
Szentlászló

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

[ps2id id=’mv31′ target=”/]MV31

Muravidék és Muraköz gyöngyszemei

Alsólendva – Hosszúfalu – Dobronak – Csáktornya – Varasd – Zsitkóc – Bakonaki-tó –Muraszombat – Bántornya – Radamos

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Szállás: Ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás kora reggeli órákban, a határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva (Alsólendva). Megtekintjük a magával ragadó különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról. A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű, világhírű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást, majd a környező dombokon tett kirándulással zárjuk első napunkat. A Lendvára és környékére szép kilátást nyújtó dombon lévő Szentháromság kápolnában találkozhatunk Hadik András múmiájával, aki történelmileg összeköti a Kárpát-medencét. Itt nyugszik egy 48-as honvédszázados is. Szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap: Reggeli után a szlovéniai Muravidék egyik magyar nyelvű iskolájában teszünk látogatást. Közös program a diákokkal és tanárokkal. Ezt követően a Zrínyi család ősi fészkéhez, Csáktornyára utazunk, mely a mai Horvátország területén található. Vár és Turul emlékmű megtekintése a program. Varasdra utazunk, ami a török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Visszautazás a szállásra, vacsora.

3. nap: Reggeli után Muraszombat felé vesszük az irányt. Út közben megállunk Zsitkócon, ahonnan a Deák család származott. Deák Ferenc emléktáblájánál tisztelgünk a reform kor kiváló politikusa előtt.  Következő megállónk a Bakonaki-tó. Séta a tó környéki erdőben, ahol csodaforrás, energiapontok és a Szent Vid kápolna is megtalálható. Muraszombatra érkezve a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg. Visszaúton először Bántornyán állunk meg, ahol a világhírű, XIV. századi freskókészítő, Aquila János alkotásait fedezhetjük fel. Képei főként biblikus történeteket ábrázolnak, de a bántornyai templom különlegessége a Szent László- legendát bemutató képsorozat. Továbbutazunk, következő megállónk Radamos, a Lendvától tíz kilométerre lévő magyar falu határában, egy tölgyfa koronájában a 2. világháború után több alkalommal próbált a Szűzanya vigaszt és reményt nyújtani az emberek százainak. Számtalan csoda is történt a Mária-fával kapcsolatosan. Jelenleg egy nyitott fakápolna őrzi a közben kidőlt fa csonkját. Ezt követően hazautazás, érkezés az esti órákban

*Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz, közép-magyarországi indulás esetén!

Eltérő indulási helyszín esetén kérje egyed ajánlatunkat. A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’mv41′ target=”/]MV41

Délnyugati végeken – a Mura és a Dráva vonzásában

Lendva – Hosszúfalu – Muraszombat – Zsitkóc – Bakonaki-tó – Bántornya – Radamos – Csáktornya – Varasd– Kapronca – Valpó – Eszék

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: Ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás kora reggeli órákban, a határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő·Alsólendva. Megtekintjük a magával ragadó különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról. A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű, világhírű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást, majd a környező dombokon tett kirándulással zárjuk első napunkat. A Lendvára és környékére szép kilátást nyújtó dombon lévő Szentháromság kápolnában találkozhatunk Hadik András múmiájával, aki történelmileg összeköti a Kárpát-medencét. Itt nyugszik egy 48-as honvédszázados is. Szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap: Reggeli után·Muraszombat·felé vesszük az irányt. Út közben megállunk·Zsitkócon, ahonnan a Deák család származott. Deák Ferenc emléktáblájánál tisztelgünk a reform kor kiváló politikusa előtt. Következő megállónk a·Bakonaki-tó, séta a tó környéki erdőben, ahol csodaforrás, energiapontok és a Szent Vid kápolna is megtalálható. ·Muraszombatra érkezve a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg. Visszaúton először·Bántornyán állunk meg, ahol a világhírű, XIV. századi freskókészítő, Aquila János alkotásait fedezhetjük fel. Képei főként biblikus történeteket ábrázolnak, de a bántornyai templom különlegessége a Szent László- legendát bemutató képsorozat. Továbbutazunk, következő megállónk·Radamos, a Lendvától tíz kilométerre lévő magyar falu határában, egy tölgyfa koronájában a 2. világháború után több alkalommal próbált a Szűzanya vigaszt és reményt nyújtani az emberek százainak. Számtalan csoda is történt a Mária-fával kapcsolatosan. Jelenleg egy nyitott fakápolna őrzi a közben kidőlt fa csonkját. Visszautazás a szállásra, vacsora.

3. nap: Reggeli után a szlovéniai Muravidék egyik magyar nyelvű iskolájában teszünk látogatást. Közös program a diákokkal és tanárokkal. Ezt követően a Zrínyi család ősi fészkéhez,·Csáktornyára utazunk, mely a mai·Horvátország·területén található. Vár és Turul emlékmű megtekintése a program.·Varasdra utazunk, ami a török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Szállás, vacsora.

4. nap: Reggeli után első megállónk Kaproncán lesz. Rövid városi sétánk során ismerkedünk a település történelmével. ·Megtekintjük a Zrínyi tér barokk házait, a Szent Miklós plébániatemplomot, a városhoz csatolt kaproncai Óvár, más néven Kőkapronca falmaradványait a 13. századból. A várat·Hunyadi János·romboltatta le·1446-ban a Cilleiekkel vívott harcok során. A Dráva mentén folytatjuk kirándulásunkat Valpóig. A település határában állnak Valpó (Leszkovec) várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. Kirándulásunk utolsó állomása Eszék.· Trianonig·Verőce vármegye·székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a·vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény. Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Ezt követően hazautazás, érkezés az esti órákban.

*Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz, közép-magyarországi indulás esetén!

Eltérő indulási helyszín esetén kérje egyed ajánlatunkat. A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’mv51′ target=”/]MV51

Muravidékről a Drávaközig

Lendva – Hosszúfalu – Muraszombat – Zsitkóc – Bakonaki-tó – Bántornya – Radamos – Csáktornya – Varasd– Kapronca – Valpó – Kopács –Kopácsi Rét – Eszék – Valkóvár (Vukovár) – Szentlászló

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 5 nap 4 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás kora reggeli órákban, a határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő·Alsólendva. Megtekintjük a magával ragadó különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett.Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról. A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű, világhírű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást, majd a környező dombokon tett kirándulással zárjuk első napunkat. A Lendvára és környékére szép kilátást nyújtó dombon lévő Szentháromság kápolnában találkozhatunk Hadik András múmiájával, aki történelmileg összeköti a Kárpát-medencét. Itt nyugszik egy 48-as honvédszázados is. Szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap: Reggeli után·Muraszombat·felé vesszük az irányt. Út közben megállunk·Zsitkócon, ahonnan a Deák család származott. Deák Ferenc emléktáblájánál tisztelgünk a reform kor kiváló politikusa előtt. Következő megállónk a·Bakonaki-tó, séta a tó környéki erdőben, ahol csodaforrás, energiapontok és a Szent Vid kápolna is megtalálható. ·Muraszombatra érkezve a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg. Visszaúton először·Bántornyán állunk meg, ahol a világhírű, XIV. századi freskókészítő, Aquila János alkotásait fedezhetjük fel. Képei főként biblikus történeteket ábrázolnak, de a bántornyai templom különlegessége a Szent László- legendát bemutató képsorozat. Továbbutazunk, következő megállónk·Radamos, a Lendvától tíz kilométerre lévő magyar falu határában, egy tölgyfa koronájában a 2. világháború után több alkalommal próbált a Szűzanya vigaszt és reményt nyújtani az emberek százainak. Számtalan csoda is történt a Mária-fával kapcsolatosan. Jelenleg egy nyitott fakápolna őrzi a közben kidőlt fa csonkját. Visszatérés a szállásra, vacsora.

3. nap: Reggeli után a szlovéniai Muravidék egyik magyar nyelvű iskolájában teszünk látogatást. Közös program a diákokkal és tanárokkal. Ezt követően a Zrínyi család ősi fészkéhez,·Csáktornyára utazunk, mely a mai·Horvátország·területén található. Vár és Turul emlékmű megtekintése a program.· Varasdra utazunk, ami a török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Szállás, vacsora.

4. nap: Reggeli után első megállónk Kaproncán lesz. Rövid városi sétánk során ismerkedünk a település történelmével. ·Megtekintjük a Zrínyi tér barokk házait, a Szent Miklós plébániatemplomot, a városhoz csatolt kaproncai Óvár, más néven Kőkapronca falmaradványait a 13. századból. A várat·Hunyadi János·romboltatta le·1446-ban a Cilleiekkel vívott harcok során. Verőce felé folytatjuk utunkat. A város a királyi családok tagjainak kedvelt tartózkodási helye volt, ahol nyári palota is állott. Gyakran tartózkodott itt Mária királyné,·IV. Béla·felesége, és öccse, Kálmán herceg is.·A település a török kiűzése után a·17. század·végén indult fejlődésnek.·Ekkor épült a ferences kolostor és a Szent Rókus templom, a barokk építészet kiemelkedő alkotásai, valamint a szintén barokk Pejačević-palota.· melyet pompás park övez, mely ma is a város kedvelt zöldövezete és pihenőhelye. A Dráva mentén folytatjuk kirándulásunkat Valpóig. A település határában állnak Valpó (Leszkovec) várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. Elfoglaljuk szállásainkat·Kopácson, a Kopácsi-rét lápvidékén lévő tradicionális magyar halászfaluban.

5. nap: Reggeli után a ·Kopácsi-rét Természetvédelmi Területtel ismerkedünk, mely világszerte egyedülálló természeti érték, ezt mutatja az is, hogy felkerült az UNESCO Természeti Világörökségek várólistájára. Kirándulásunk következő állomása Eszék. Trianonig·Verőce vármegye·székhelye volt a város. Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a·vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény. Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Valkóvárra (Vukovár) utazunk tovább a Duna mentén. Az utolsó Balkáni háború idején a híradásokban sokat lehetett hallani a település 3 hónapos szerb ostromáról. Az ostrom során több ezer civil is áldozatul esett, köztük sok magyar is. Továbbutazunk, Szentlászlóra látogatunk. A község eredete az Árpád korig nyúlik vissza. 1475-ben a falut·erődként·említik. Szentlászlót·1991-ben sújtotta a·délszlávháború·borzalma. A horvát hadsereg mellé álló falu tanúsította a legnagyobb ellenállást a környéken.. E települést védelmezték a háborúban·Rózsa-Flores Eduardo·és harcostársai. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

*Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz, közép-magyarországi indulás esetén!

Eltérő indulási helyszín esetén kérje egyed ajánlatunkat. A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!