Gömörországi kirándulások

Történelmi helyszínek a Kelet-Felvidéken

Kirándulás a Vág völgyében

A Szepesség gyöngyszemei „Rákoczi” – 3 nap

Középkori séták

Kincses bányavárosok és az Alacsony-Tátra
(Új program!)

Árva vára, várva várja
(Új program!)

Kód: FV31

Kód: FV32

Kód: FV33

Kód: FV34

Kód: FV35

Kód: FV36

Kód: FV37

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

1. nap

Fülek
Ajnácskó
Feled
Rimajánosi
Rimaszombat

Mikszáthfalva
Alsósztregova
Patakalja
Losonc
Gács
Fülek
Rimaszombat

Deáki
Galánta
Nagyszombat
Ótura

Rozsnyó
Betlér
Dobsina
Szepesszombat
Tátralomnic

Léva
Selmecbánya
Besztercebánya
Körmöcbánya
Selmecbánya

Kékkő

Selmecbánya

Besztercebánya

Klobusic

Csicsmány

Barossháza

Budatin vára

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

2. nap

Rimaszombat
Csíz
Hanva
Zsíp
Derencsény
Rimaszombat

Feled
Sajógömör
Pelsőc
Csetnek
Rozsnyó
Krasznahorka
Rimaszombat

Trencsén
Trencséntornyos
Csejte
Ótura

Bélai barlang
Késmárk
Lőcse
Csütörtökhely
Tátralomnic

Gács
Fülek
Osgyán
Rimaszombat
Sajógömör
Rozsnyó

Dobsinai-jégbarlang

Szepespatak

Betlér

Krasznahorka

Déményfalvi-jégbarlang

Hibben

Laziszkón

Kvacsányi-völgy

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

3. nap

Sajógömör
Betlér
Rozsnyó
Krasznahorka

Rimaszombat
Dobsina
Kassa

Dévény
Pozsony
Bős

Igló
Márkusfalva
Szepes
Eperjes
Kassa

Dobsina
Szepespatak
Betlér
Krasznahorka

Murány

Nagyrőce

Jolsván

Rimabánya

Rimaszombat

Felsőlehota

Árva vára

Vlkolinec


[ps2id id=’FV31′ target=”/]


FV31

Gömörországi kirándulások

Rozsnyó – Fülek – Ajnácskő – Feled – Rimajánosi – Rimaszombat – Csíz-fürdő – Hanva – Zsíp – Derencsény – Rimaszombat – Sajógömör – Betlér – Rozsnyó – Krasznahorka – Rimaszombat

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: ifjúsági szállás 

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

 Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Felvidéki ismerkedésünk elején a híres Fülek-i (Fiľakovo) várat látogatjuk meg, mely az ország egyik legrégibb kővára. A Bebek-torony alsó három szintjén a Füleki Vármúzeum állandó kiállítása látható. Ajnácskő (Hajnáčka) várromját a falu közepén emelkedő sziklacsúcsra kapaszkodva kereshetjük fel. Rövid kitérőt teszünk Feled (Jesenské) településen ahol a Vécsey kúriát vesszük szemügyre. Gróf Vécsey Károly tábornok egyike volt az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúknak. Emlékművét a helyi temető szegletében találjuk. Csendes főhajtás után Rimajánosi (Rimavské Janovce) bencés monostortemplomát keressük fel. Állítólag itt másolták a híres Pray-kódexet.  Rimaszombatra utazunk, vacsora a szálláshelyen.

2. nap: Reggeli után Rimaszombaton (Rimavská Sobota) látogatást teszünk a Gömör-Kishonti Múzeumban, felkeressük Ferenczy István kriptáját a református templomban, megkoszorúzzuk Tompa Mihály és Petőfi Sándor egészalakos szobrait. Rövid séta keretén belül megcsodáljuk a csízi jódfürdő pavilonjait, megkóstoljuk a híres gyógyvizet is. Ellátogatunk Hanvára (Chanava) is, itt nyugszik Tompa Mihály költő, aki a falu református lelkésze volt 1852-től haláláig. A falucska élő legendái közé tartozik László Ottó kovácsmester és Igó Aladár festő-, szobrászművész. Utunkat folytatva felkeressük a Zsíp-i (Žíp) gótikus templomot és fa haranglábat. Díszes falfestményei és kazettás mennyezete révén Gömörország középkori templomainak felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékeket képviselő együttesébe tartozik. Derencsény (Drienčany) falucska a Balog-patak festői völgyében búvik meg. Évek óta rangos szobrászati alkotóműhelyeknek ad helyet, az itt készült alkotások pedig a települést díszítik. A falu határában húzódik a fokozottan védett derencsényi karszt, melyet egy tanösvény segítségével ismerhetünk meg. Visszautazás a szállásra, vacsora.

3. nap: E napunk során Sajógömörön (Gemer) Mátyás király egészalakos szobra előtt felidézzük hogyan kapáltatta meg a dölyfös gömöri urakat igazságos királyunk. Felkeressük a falu híres cigányprímásának, Cinka Pannának mellszobrát is. Betléren (Betliar) az Andrássy család pazar vadászkastélyát keressük fel. Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található. Következő megállónk az egykoron oly neves bányásztelepülés, Rozsnyó (Rožňava). A Rákóczi-szabadságharc alatt egy időben a fejedelem Rozsnyóról kormányozta Erdélyt és Felső-Magyarországot. A történelmi városközpontot Andrássy Franciska grófné márványszobrával az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Következő állomásunk a Bebek család ősi fészke, Krasznahorka vára, mely reményeink szerint utazásunkra látogatható lesz. A várat Gömör vármegye és Közép-Európa majdnem négy évszázados, a befolyásos Andrássy családdal szorosan összefüggő történelme fémjelzi. Tartalékprogram a krasznahorkaváraljai (Krásnohorské Podhradie) Andrássy képtár meglátogatása. Ezt követően hazautazunk.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít![ps2id id=’FV32′ target=”/]


FV32

Történelmi helyszínek Kelet-Felvidéken – 3 nap

Mikszáthfalva – Alsósztregova – Patakalja – Losonc – Gács – Fülek – Osgyán – Rimaszombat – Feled – Sajógömör – Pelsőc – Csetnek – Rozsnyó – Krasznahorka – – Dobsinai jégbarlang – Jászó – Kassa – Borsi 

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: Ifjúsági szálláson 

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését., baleset- és poggyászbiztosítást

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás az iskola elől a kora reggeli órákban. Első megállónk Szklabonyán (Mikszáthfalván) lesz, meglátogatjuk a nagy palóc író, Mikszáth Kálmán szülőhelyén található emléktáblát. Alsósztregovára utazunk, ahol megtekintjük a Madách-kastélyt, Madách Imre síremlékét. Továbbutazunk Patakaljára, felkeressük a Balassa-kastélyt, amelyet vadászatai folyamán többször felkeresett II. Rákóczi Ferenc is. Losonci városnézésre indulunk. Megtekintjük a híres református és római katolikus templomokat. Ezt követően felkeressük a református temetőt, melynek legrégibb sírhelyén, a Ráday–kriptában nyugszik Ráday Pál. Következő állomásaink Gács várkastélyának és a Füleki vár megtekintése. Felkeressük a Luzsénszky kastélyt, majd továbbutazunk szálláshelyünkre, Rimaszombatra. Gyalogos városnézés keretében ismerkedünk a Fő tér templomaival és polgárházaival. Vacsora a szálláshelyen. 

2. nap: Reggel Feledre utazunk, ahol felkeressük a település temetőjét, De La Motte francia ezredes sírhelyét. Megnézzük továbbá Vécsey Károly családjának nemesi kúriáját. Ezt követően találkozunk egy környékbeli partneriskolával, közös program. Délután továbbindulunk, útközben Sajógömörön megnézzük Mátyás király bronzszobrát. Pelsőcön a gótikus református templomot nézzük meg Csetnekre utazunk a nagy multú vasolvasztóhoz. Ezt követően Rozsnyóra utazunk, városnézés: Ferences templom, tűztorony, városháza, Nehrer-ház, Kossuth Lajos szobra. Következő állomásunk Krasznahorka vára, mely reményeink szerint utazásunkra látogatható lesz. Visszautazunk Rimaszombatra, szálláshelyünkre, vacsora.

3. nap: Reggeli után látogatást teszünk rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Ezt követően a Dobsinai jégbarlang meglátogatása a program*. A barlanglátogatást követően Kassára utazunk. Városnézés: Fő utca, városi színház, Andrássy-palota, II. Rákóczi Ferenc szobra, Szent Erzsébet-dóm, II. Rákóczi Ferenc márványkoporsója. Ezt követően hazaindulunk, érkezés az esti órákban.

*Szeptember 15 – május 15. között a Dobsinai-jégbarlang zárva tartása miatt a jászói barlang vagy a Martonházi-aragonitbarlang a helyettesítő program.

Jászó cseppkőbarlangja és a Martonházi-aragonitbarlang az aggteleki és a szlovák karszt részeiként a Dobsinai-jégbarlanghoz hasonlóan az UNESCO világörökség listáján szerepelnek.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’FV33′ target=”/]FV33

Kirándulás a Vág völgyében 3 nap a Felvidéken

Deáki – Galánta – Nagyszombat – Ótura – Trencsén – Trencséntornyos – Csejte – Dévény – Pozsony – Bős

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: Ifjúsági szállás 

Fekvése: a Strážovské dombok között, nagyon szép természeti környezetben

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás Deákiba (Diakovce). A magyar művelődéstörténet egyik legfontosabb emlékhelye, a román kori, egykori bencés kolostorhoz tartozó templom a környék egyik legismertebb látnivalója. A XIX. században épített főhajó Schulek Frigyes tervei alapján valósult meg. A hagyomány szerint a bencés szerzetesek itt írták a Halotti Beszéd szövegét, innen került elő a Halotti beszédet tartalmazó Pray-kódex. Következő megállónk Galánta (Galanta), Kodály Zoltán gyermekkorának helyszíne. A község emlékét a Galántai Táncokban örökítette meg. Továbbutazás, a következő megálló Nagyszombat (Trnava). „Szlovákia Rómája” évszázadokon keresztül Magyarország egyházi központja volt. Belvárosi séta során ismerkedés a nevezetességekkel: ferences templom, Trinitárius templom, színház, városháza. A délutáni órákban érkezünk Óturára, szálláshelyünkre. Vacsora.

2. nap: Reggeli után látogatást teszünk Trencsénben (Trenčín). A Marcus Aurélus császár által vezetett római légiók terjeszkedésének legészakabbi pontjaként ismert város későbbi fejlődését leginkább Csák Máténak köszönhette. Az ő egykori vára ma a város egyik fő nevezetessége, amely a Trencséni Múzeum kiállításának ad otthont. Városnéző sétánk során érintjük a Piarista templomot, a Városi tornyot és a zsinagógát. Továbbutazás a közeli Trencséntornyosra (Trenčianske Turná), a szabadságharc kimenetele szempontjából döntő fontosságú, II. Rákóczi Ferenc és Sigbert Heister generális csapatai között lezajlott trencséni csata helyszínére. Délután továbbutazunk Csejtére (Čachtice), ahol a község mellett emelkednek a magasba Báthory Erzsébet vérgrófnő hajdani székhelyének, a Kárpátok „titokzatos várkastélyának”, Csejte híres várának romjai.  A vár alatt a községben található a 17. századból származó reneszánsz Draškovič kastély, melynek múzeumában honismeret-jellegű kiállítás látható. Este visszautazás a szállásra, vacsora.

3. nap: Reggeli után indulunk Dévénybe (Devín), ahol túrát teszünk a várromhoz, amely ezer éven át a történelmi Magyarország nyugati kapuja volt mely a Duna és a Morva összefolyásánál egy hatalmas sziklaszirten áll. Továbbutazunk Pozsonyba (Bratislava). A városnézést a Szent Márton dómtól kezdjük, ahol Habsburg-házi magyar királyokat koronáztak, majd az Érseki Palota, ahol Napóleon és az osztrák uralkodó, I. Ferenc egy békeegyezményt irt alá 1805-ben, és a rokokó stílusú Mirbach Palota. Utunkat folytatva az Egyetemi könyvtár, Óvárosháza, Roland-kút és Mihály-kapu megtekintése következik.  Irány a Vár, amelyet a Duna fölé építettek, a Római Birodalom határvédõje volt az I. századtól az V. századig. A IX. századtól kezdve számtalanszor átépítették, legutoljára 1953 és 1962 között. Néhány óra szabad program után hazaindulunk, útközben megállunk Bősön (Gabčíkovo) a duzzasztógátnál. Érkezés a késő délutáni órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’FV34′ target=”/]FV34

A Szepesség gyöngyszemei – „Rákóczi” – 3 nap

Rozsnyó – Betlér – Dobsina – Dobsinai jégbarlang – Szepesszombat – Tátralomnic – Bélai cseppkőbarlang – Késmárk – Lőcse – Csütörtökhely – Tátralomnic – Igló – Márkusfalva – Szepes vára – Eperjes – Kassa 

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: ifjúsági szállás 

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

 Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk Rozsnyó (Rožňava) az egykoron oly dicső bányászváros. A Rákóczi-szabadságharc alatt 1706-ban II. Rákóczi Ferenc Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. A történelmi városközpontot az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Betléren (Betliar) az Andrássy család pazar vadászkastélyát keressük fel. Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található. Következő megállónk Dobsina (Dobšiná) főtere. A levéltári dokumentumok Dobsinát a történelmi Magyarország első „acélvárosaként” említik és Mátyás király híres fekete serege is többnyire az itt készült fegyverekkel volt ellátva. Továbbutazunk a Dobsinai jégbarlanghoz. A barlangot már 1871-ben megnyitották a látogatók számára, majd pár évre rá a világon az elsők között, villanyvilágítással is ellátták. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Szepesszombat (Spišská Sobota) fő látnivalói közé tartozik a későromán stílusú Szent György templom lőcsei Pál mester alkotásaival, a reneszánsz harangláb és a Tátraaljai Múzeum. Tátralomnicra utazunk, vacsora a szálláshelyen.

2. nap: A Felvidéken tizenkét, a turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa) a legmagasabban fekvő. A barlangot Husz György és Britz János fedezte fel 1881-ben. Innen Késmárkra (Kežmarok) visz utunk, megtekintjük a Thököly várat és a dicső fejedelem sírját is. Következik a Szepesség gyöngyszeme, Lőcse (Levoča). A városi műemlék-rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe. Rövid kitérőt teszünk Csütörtökhelyre (Spišský Štvrtok), felkeressük a Szent László plébániatemplomot, mely egybeépült a Zápolyaiak temetkezési kápolnájával. A magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon. Vacsora a szálláshelyen.

3. nap: Mai programunk első állomása Igló (Spišská Nová Ves), mely a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Steindl Imre tervei szerint újjáépített süvege Szlovákia legmagasabb templomtornya. Kellemes változatosságot jelent a város állatkertjének felkeresése is. A Hernád-völgyi Márkusfalva (Markušovce) a Máriássy család székhelye volt több évszázadon keresztül, akik jelentős bányászati tevékenységet folytattak a Szepességben. Felejthetetlen élmény a rokokó stílusú főúri kastély látogatása.  Elutazunk a szepesi várhoz is, mely a szepesi főispánok székhelye volt a 17. század végéig. A várban született Szapolyai János magyar király. Következő úti célunk Eperjes (Prešov), mely Szlovákia 3. legnagyobb városa. Hosszú, lencse alakú főutcáján egész házsorok pompáznak a felső magyarországi reneszánsz stílusában, amelyet a gazdagon tagolt, csipkézett koronázattal ékes oromfalak jellemeznek. Itt született Maléter Pál ezredes, honvédelmi miniszter, az 1956-os forradalom kivégzett mártírja. Utazásunk végén felkeressük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Kassa (Košice) városát. Felejthetetlen élményt nyújt a Miklós börtön, a Rákóczi-ház, s nem utolsósorban a székesegyház meglátogatása. Utolsó programunk egy kellemes városséta Márai Sándor emlékek nyomában. Ezt követően hazautazás, érkezés az esti órákban.

*Szeptember 15 – május 15. között a Dobsinai-jégbarlang zárva tartása miatt a jászói barlang vagy a Martonházi-aragonitbarlang a helyettesítő program.

Jászó cseppkőbarlangja és a Martonházi-aragonitbarlang az aggteleki és a szlovák karszt részeiként a Dobsinai-jégbarlanghoz hasonlóan az UNESCO világörökség listáján szerepelnek.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’FV35′ target=”/]FV35

Középkori séták

Léva – Selmecbánya – Besztercebánya – Körmöcbánya – Selmecbánya – Gács – Fülek – Osgyán – Rimaszombat – Sajógömör– Rozsnyó – Dobsinai jégbarlang – Dobsina – Szepespatak – Betlér – Krasznahorkaváralja

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

 Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk lesz a Léva, ahol a Barsi Múzeum mutatja be a vár egykoron oly fontos szerepét a felvidéki bányavárosok védelmében. Ellátogatunk az egykoron oly híres bányászvárosba, Selmecbányára (Banská Štiavnica).  A belváros megismerése után a selmecbányai Szabadtéri Bányászati Múzeum megtekintése a program. A nap következő állomása egy besztercebányai (Banská Bystrica) városséta. A Szlovák Nemzeti Felkelés városa gyönyörű palotáival, templomaival a környék legvonzóbb települése. Megtekintjük az egykori bányakamara épületét, a Thurzó házat, a várnegyedet. Innen ellátogatunk Körmöcbányára (Kremnica), ahol a várnegyed és a gótikus Szent Katalin-templom valamint a pénzverde és az éremmúzeum a legfőbb turistacsalogató. Visszautazunk szálláshelyünkre Selmecbányára, vacsora. 

2. nap: Reggeli után következik Gács (Halič) felújított várkastélyának és a Forgáchok sírkamrájának meglátogatása, majd a Füleki (Fiľakovo) vár megtekintése. Következő megállónk Osgyán (Ožďany) reneszánsz várkastélya, ahol az osgyáni csatáról emlékezünk meg. Továbbutazunk Rimaszombatra (Rimavská Sobota), gyalogos városnézés keretében ismerkedünk a Fő tér templomaival és polgárházaival. Sajógömörön (Gemer) megnézzük Mátyás király egészalakos szobrát és Cinka Panna mellszobrát. Rozsnyóra (Rožňava) utazunk, felkeressük a plébániatemplomot, ahol Szent Neitusz ereklyéjét, valamint a felbecsülhetetlen értékű Mettercia táblaképet őrzik. Az egykori bányavároska történelmi városközpontját az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Vacsora a rozsnyói szálláshelyen.

3. nap: E napunk során felkeressük a világörökség részét képező Dobsinai jégbarlangot* és Dobsina (Dobšiná) városát. Itt építették fel az első felvidéki nagyolvasztót. Ezt követően kellemes kitérőt jelent a Szepespatak (Hnilčík) völgyében található bányászati tanösvény és a Ludmila bányászati skanzen felkeresése is, a Szlovák Paradicsomon keresztül. Következő állomásunk Betlér (Betliar), ahol az Andrássy vadászkastélyt keressük fel. Végül Krasznahorka várát tekintjük meg, mely reményeink szerint utazásunkra látogatható lesz. Tartalékprogram a krasznahorkaváraljai (Krásnohorské Podhradie) Andrássy képtár meglátogatása. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

*Szeptember 15 – május 15. között a Dobsinai-jégbarlang zárva tartása miatt a jászói barlang vagy a Martonházi-aragonitbarlang a helyettesítő program.

Jászó cseppkőbarlangja és a Martonházi-aragonitbarlang az aggteleki és a szlovák karszt részeiként a Dobsinai-jégbarlanghoz hasonlóan az UNESCO világörökség listáján szerepelnek.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’FV36′ target=”/]FV36

Kincses bányavárosok és az Alacsony-Tátra

Kékkő – Léva – Selmecbánya – Besztercebánya – Selmecbánya – Dobsinai jégbarlang – Szepespatak – Betlér – Krasznahorka – Murányi vár – Nagyrőce – Jolsva – Hizsnyó  – Rimabánya – Rimaszombat

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Szállás: ifjúsági szállás 

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

Utazás: légkondicionált autóbusszal

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

 Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk a Kékkő-i (Modrý Kameň) várkastély, melyben a Kultúrák és Játékok Múzeuma látogatható meg. Következő uticélunk lesz a Lévai (Levice) vár, melyben a Barsi múzeum mutatja be a vár egykoron oly fontos szerepét a felvidéki bányavárosok védelmében. Ellátogatunk a híres bányvárosba, Selmecbányára (Banská Štiavnica) is, mely a bányatavak – tajchok városa. Fő célunk a belváros megismerése után a selmecbányai Szabadtéri Bányászati Múzeum megtekintése. A nap következő programja egy besztercebányai (Banská Bystrica) városséta. A Szlovák Nemzeti Felkelés városa gyönyörű palotáival, templomaival a környék legvonzóbb települése. Megtekintjük az egykori bányakamara épületét, a Thurzó házat, a várnegyedet. Vacsora a szálláshelyen.

2. nap: E napunk során felkeressük a világörökség részét képező *Dobsinai jégbarlangot és Dobsina (Dobšiná) városát. Itt építették fel az első felvidéki nagyolvasztót. Kellemes kitérést jelent a Szepespatak (Hnilčík) völgyében található bányászati tanösvény és a Ludmila bányászati skanzen felkeresése is a Szlovák paradicsomon keresztül. Következő állomásunk Betlér (Betliar), ahol az Andrássy vadászkastélyt keressük fel. Legvégül Krasznahorka várát tekintjük meg, valamint a vár alatti faluban található krasznahorkaváraljai (Krásnohorské Podhradie) Andrássy képtárat. Vacsora a szálláshelyen.

3.nap: Reggeli után kellemes kikapcsolódást jelent a Murány-i (Muráň) várszikla megmászása, melyről impozáns kilátás nyílik a gömöri tájra. Felidézzük a murányi Vénusz – Széchy Mária és a füleki várkapitány, Wesselényi Ferenc romantikus kapcsolatát. Utunk során felkeressük Nagyrőce (Revúca) városát is, mely egykoron a felvidéki vasgyártás egyik központjaként működött. 1808-ban itt alapították meg a Murányi Egyletet, amely Magyarország első vasipari részvénytársasága volt. Jolsván (Jelšava) megtekintjük a városka központját a domináns Koháry család impozáns kastélyával egyetemben. Ezt követően Hizsnyó (Chyžné) falucskáját keressük fel. A gótikus templom ékessége lőcsei Pál mester 1508-ban készített alkotása az Angyali Üdvözlet oltár. Az egykori kicsiny bányásztelepülés, Rimabánya (Rimavská Baňa) ékessége az az erődtemplom, mely freskóábrázolásai közül kiemelkedik a közel 10 méter hosszú Szent László legenda. Utunk végén ellátogatunk Rimaszombatba is (Rimavská Sobota), ahol teszünk a Gömör-Kishont-i múzeumban, várossétánk során tiszteletünket ejtjük az egykori megyeszékhely szülötteit ábrázoló szobrok, emléktáblák előtt. Itt látták meg a napvilágot Tompa Mihály, Ferenczy István, Blaha Lujza, Szombathy Viktor. Hazautazás a késő délutáni órákban.

*Szeptember 15 – május 15. között a Dobsinai-jégbarlang zárva tartása miatt a Jászói-barlang, a Martonházi-aragonitbarlang, vagy a Gömbaszögi-barlang a helyettesítő program.

Mindhárom barlang az aggteleki és a szlovák karszt részeiként a Dobsinai-jégbarlanghoz hasonlóan az UNESCO világörökség listáján szerepelnek.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’FV37′ target=”/]FV37

Árva vára, várva várja

Klobusic – Csicsmány – Barossháza – Budatin vára – Déményfalvi-jégbarlang – Hibben –Lipótújvár – Kvacsányi-völgy – Stanisovska barlang – Laziszkón – Kelemenfalu – Liptó vára

Időtartam: 3 nap 2 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:  ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk Illava város része, Klobusic (Klobušice), ahol Magyarország „vasminiszterének” fémkoporsóját, Baross Gábor földi maradványait koszorúzzuk.*

Utunk a festői környezetben elhelyezkedőCsicsmányba (Čičmany) vezet, ahol a Felvidék talán legérdekesebb népi építészeti kincseit láthatjuk. A számos fából épült ház, a furcsa geometriai minták, a népművészeti motívumok még ma is őrzik a balkáni népi kultúra hagyományait. Később meglátogatjuk Baross Gábor szülőfaluját, Barossházát (Pružina), mely a „vasminiszter” tiszteletére felvette híres szülötte nevét. Végül ellátogatunk a Balassi család által épített Budatin várába (HradBudatín). Elfoglaljuk zubereci szállásunkat. Vacsora. 

2. nap: Első programunk a látványos és turisták által is keresett Déményfalvi-jégbarlang(Demänovskáľadovájaskyňa) meglátogatása, mely egyike a világ első ismert barlangjainak. Utunk Hibbenre (Hybe) vezet, ahol a római katolikus templomban, a családi sírboltban nyugszik Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja. Következő megállónk Lipótújvár (LiptovskýHrádok) városa, mely nevét a 13. században épített váráról kapta. A városban fellelhető vár maradványai, a reneszánsz várkastély, a vár környéki arborétum, a liptói bányászat és kohászat emlékei kellemes hangulatot és élményeket nyújtanak. A Kvacsányi-völgyben (Kvačianska dolina) futó tanösvény bejárása igazán változatos és szórakoztató. Utunk során vízeséseket, érdekes sziklaalakzatokat, megnyugtató fennsíki réteket, kilátópontokat láthatunk, és ráadásként felkereshetünk egy működő vízimalmot is. Este érkezünk szállásunkra, ahol elfogyasztjuk vacsoránkat. 

3. nap: Reggeli utáni első megállónk a Stanisovska barlang (Stanišovskájaskyňa), az ország és Liptó legrégebb óta ismert barlangja, ahol a varázslatos földalatti világot barlangászok kíséretében, fejlámpákkal fedezhetjük fel. A Laziszkón (Lazisko) található fából épült evangélikus artikuláris Szent Kereszt-templom Közép Európa legnagyobb templomai közé tartozik, akár 6000 fő befogadására is alkalmas. Később Kelemenfalu (Kalameny) határában, egy fenyőerdő lábánál felkeressük a természetes termálvizű tavacskát, ahol akár meg is mártózhatunk. Könnyed túra következik a Chocs hegységbe, 993 m magasságba, ahol a Felvidék legmagasabban fekvő várával, Liptó várával (Liptovskýhrad) ismerkedünk meg. A királyi várból nemcsak Liptó szép környékét csodálhatjuk meg, de egy gazdag régészeti kiállítást is megtekinthetünk. Hazaindulunk. Érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat a Határtalanul! pályázathoz.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

*Amennyiben a csoport programjának költségvetése lehetővé teszi.