FV61

Felvidéki kincsestár – 6 nap a Felvidéken

Rozsnyó – Betlér – Dobsinai-jégbarlang – Lőcse – Szepes vára – Igló – Márkusfalva – Szlovák-paradicsom – Poprád – Tarpataki-vízesések – Tátralomnic – Csorba-tó – Késmárk Vörös kolostor – Ólubló – Eperjes – Kassa

Időtartam: 6 nap 5 éjszaka

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás:5 éjszaka ifjúsági szálláson

Elhelyezés: 2-4-6 ágyas szobákban

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

Tartalmazza: az utazási költségeket (adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja, sofőrök napidíja, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket (3.000 Ft/fő összegig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás (ÁSZF).

Részletes program:

  1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk Rozsnyó (Rožňava) az egykoron oly dicső bányászváros. A Rákóczi-szabadságharc alatt 1706-ban II. Rákóczi Ferenc Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. A történelmi városközpontot az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Betléren (Betliar) az Andrássy család pazar vadászkastélyát keressük fel.  Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található. Következő megállónk Dobsina (Dobšiná) főtere. A levéltári dokumentumok Dobsinát a történelmi Magyarország első „acélvárosaként” említik és Mátyás király híres fekete serege is többnyire az itt készült fegyverekkel volt ellátva. Továbbutazunk a Dobsinai jégbarlanghoz. A barlangot már 1871-ben megnyitották a látogatók számára, majd pár évre rá a világon az elsők között, villanyvilágítással is ellátták. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Estefelé érkezünk szálláshelyünkre, szálláshely elfoglalása, vacsora.
  1. nap: Reggeli után első állomásunk a Szepesség gyöngyszeme, Lőcse (Levoča). A városi műemlék- rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe. A főtér domináns épületegyüttese a reneszánsz városháza és a Szent Jakab székesegyház. Innen ellátogatunk a szepesi várhoz mely a szepesi főispánok székhelye volt a 17. század végéig. A várban született Szapolyai János magyar király. A várral szemben lévő dombon van Szepeshely (Spišská Kapitula), vallási települése. A városka Magyarországon egyedülállóan egyházi város volt, melynek egyetlen utcája a kanonoksor, mellette a püspöki palota és a Szent Márton székesegyház. A 12. századtól itt volt a szepesi prépostság székhelye. Védőfalai ötszögű tornyokkal erősítve ma is teljes épségben állnak. Szállás és vacsora.
  1. nap: Igló (Spišská Nová Ves) a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Steindl Imre tervei szerint újjáépített süvege Szlovákia legmagasabb templomtornya. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park felé vesszük utunkat, felkeressük a Hernád folyó áttörését, mely Erdőalján (Podlesok) kezdődik. A Hernád itt egy olyan kanyonszerű völgyet alkotott, ahol a patakok a hegygerincekről több száz méteres szintkülönbséggel sietnek alá. A mesterségesen kiépített útvonalon fémpallók, hidak, láncok és létrák segítik a túrázók haladását. Visszatérünk szállásunkra, vacsora.
  1. nap: Mai programunk első állomása Poprád (Poprad). A város a Poprád folyó nagy kanyarulatában fekszik. Poprád központja az orsó alakú Szent Egyed-tér körül terül el, amelyet barokk és klasszicista stílusú polgárházak határolnak. A Tátraalji Múzeumban, amelyet 1886-ban a Magyarországi Kárpát-egyesület alapított, a Tátra természetrajzi és néprajzi gyűjteménye látható.

Tátralomnic (Tatranská Lomnica) üdülőtelepülés 1999 óta Magastátra város része, a Tátrai Nemzeti Park igazgatóságának a székhelye. A Lomnici-csúcs alatt fekszik. A Magas-Tátra turistaútjainak fontos kereszteződése és kiindulópontja található ebben a festői síparadicsomban. Innen kényelmes sétával elérhetőek a Tar-pataki vízesések (Vodopády Studeného potoka), melyek a Rainer-kunyhótól (Rainerova chata) a Bilík-menedékházig (Bilíkova chata) terjednek. Az egymás fölött, egymáshoz közel elhelyezkedő vízesések a zuhatagok összetett rendszerét alkotják. A vízesések különösen megkapóak hóolvadás vagy nagy esőzés idején, amikor a patak bővizű. Visszatérünk szállásunkra, vacsora.

  1. nap: Kirándulásunk ötödik napján először Késmárkra (Kežmarok) visz utunk, megtekintjük a Thököly várat és a dicső fejedelem sírját is az eredetileg zsinagógának épült evangélikus templomban. A városka főtere és főutcája szintén tartogat számos meglepetést a gótikus építészet szerelmeseinek.  Következő megállónk Vöröskolostor (Červený Kláštor) kastélymúzeuma. A karthauzi szerzetesrend építette fel az erődkolostort, mely egyedülálló kulturális-történelmi emlékhely, a gyönyörűséges pienini természet lágy ölében és a Három korona fenséges csúcsa alatt. Az itt élt orvos, gyógyszerész és botanikus – Ciprián Fráter 1768-ban a világ egyik legelső siklórepülését hajtotta végre a Három Korona (Trzy Korony) szikláiról. Ma Lengyelországhoz tartozik a csúcs. A Dunajec áttörésen (Prielom Dunajca) tett turisztikai kirándulás a legszebb kirándulások közé tartozik Szlovákiában. Vöröskolostortól indul egészen a Lesznyica patak torkolatáig és hosszan szemléli a kanyargós Dunajec folyó jobb partját. Az útvonalon biztonságos tanösvényt alakítottak ki a Pienini Nemzeti park munkatársai. Továbbutazunk Ólubló-ra (Stará Ľubovňa) ahol az Ólubló-i várat látogatjuk meg mely a magyar királyság határait védő végvárak közé tartozott. A válságos időkben itt őrizték a lengyel koronázási ékszereket. Másolatuk megtekinthetőek a vár pincéjében. Visszatérés a szállásra, vacsora.
  1. nap: Mai első úti célunk Eperjes (Prešov), mely Szlovákia harmadik legnagyobb városa. Hosszú, lencse alakú főutcáján egész házsorok pompáznak a felsőmagyarországi reneszánsz stílusában, amelyet a gazdagon tagolt, csipkézett koronázattal ékes oromfalak jellemeznek. Itt született Maléter Pál ezredes, honvédelmi miniszter, az 1956-os forradalom kivégzett mártírja.   Utazásunk végén felkeressük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Kassa (Košice) városát. Felejthetetlen élményt nyújt a Miklós börtön, a Rákóczi-ház, s nem utolsósorban a székesegyház meglátogatása. Végső programunk egy kellemes városséta Márai Sándor emlékek nyomában. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

*Előzetes, egyedi ajánlat a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!