Kelet-Szlavóniától Isztriáig, horvátországi magyar emlékek nyomában – Határtalanul!

Muravidékről Isztriáig
– 4 nap alatt 
Új program!

Tengermellékre fel –
Ljubljanán, Zágrábon át
 
Új program!

Kód: HO42

Kód: HO43

Kód: HO51

Részletek itt

Részletek itt

Részletek itt

1. nap

1. nap

1. nap

Csúza
Pélmonostor
Valkó
Eszék
Laskó
Kopács

Lendva
Muraszombat
Bakonaki-tó
Bántornya

Lendva
Muraszombat
Bakonaki-tó
Bántornya

2. nap

2. nap

2. nap

Kopácsi-rét
Bród
Dobóc
Károlyváros (Karlovac)

Ljubljana

Ljubljana

3. nap

3. nap

3. nap

Fiume (Rijeka)
Abbázia (Opatia)

Bledi-tó
Ukanc

Bledi-tó
Ukanc

4. nap

4. nap

4. nap

Jasztrebarszka

Zágráb

Varasd

Csáktornya

Fiume (Rijeka)

Voloskó

Abbázia (Opatia)

Fiume (Rijeka)

Voloskó

Abbázia (Opatia)

   

 

5. nap

  

Károlyváros

Zágráb

[ps2id id=’HO41′ target=”/]

[ps2id id=’HO42′ target=”/]HO42

Kelet-Szlavóniától Isztriáig

Csúza – Valpó – Eszék – Laskó – Kopács – Bród (Slavonski Brod) – Dobóc – Károlyváros (Karlovac) – Fiume (Rijeka) – Abbázija (Opatija) – Jasztrebarszka – Zágráb – Varasd – Csáktornya

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka, +1 nappal bővíthető

Szállás: ifjúsági szállás

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazási költségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

  1. nap: Első állomásunk Pélmonostor itt megtekintjük a Szent Mártonnak szentelt, 1777-ben épült stílusú  plébániatemplomot. Valpó a következő megállónk. A település határában állnak Valpó (Leszkovec) várának romjai. Itt felidézzük az 1543. évi török ostromot. A mai kastélyt a középkori alapokra építették fel. A vár-kastély együttes, valamint a történeti kertje is az utóbbi évek felújításainak eredményeképpen mind jobb állapotba kerül. Kirándulásunk következő állomása Eszék.  Trianonig Verőce vármegye székhelye volt a város. 1. nap Mai napig a horvátországi magyarság kulturális központja. Eszék turisták által leginkább látogatott része a vár, amely egy tökéletes állapotban megmaradt barokk erődítmény. Sétánkat a belvárosban folytatjuk: Ferences és kapucinus kolostor, Szent Mihály-templom. Laskón megtekintjük a a 19. század végén épült tökösi vadászkastélyt. 1544-ben itt működött Sztárai Mihály prédikátor, aki a következő pár évben 120 falut térített evangélikus vallásra Szlavóniában és Baranyában. Csúzába látogatunk, ahol megemlékezünk Ács Gedeon  református lelkészről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevőjéről, íróról. Sírjánál elhelyezzük a kegyelet koszorúit. Majd elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap: Reggeli után rövid sétát teszünk a  Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen, mely egyedülálló természeti érték, ezt mutatja az is, hogy felkerült az UNESCO Természeti Világörökségek várólistájára. Kirándulásunkat a Száva partján fekvő Bród (Slavonsi Brod) felé folytatjuk. A Száva fölött átívelő közúti híd köti össze Bosznia-Hercegovinával. A barokk kori erődítményt a Száva túlsó partját már korábban magához csatoló Oszmán Birodalom elleni védekezésül épült. Az erőd egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt erődeinek. Bród erődje a katonai erődépítészet monumentális példája. Károlyváros felé (Karlovac) indulunk. Út közben megtekintjük Dobóc várát (Dubovac). Az óvárosi kastély a Kupa folyó mentén elterülő dombon található, ahonnan egész Károlyváros belátható. A várat a 13. században építették, a 14. században Nagy Lajos király adományaként került a Czudar nemzetség birtokába. A XV. és XVI. században a kastélyt a Frangepán és Zrínyi nemesi családok hercegei uralták. Károlyvárosban belvárosi sétát teszünk. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

3. nap: Reggeli után Fiumei városnézésre indulunk.  A város igazi aranykora a Monarchia alatt volt. Bár 1778 óta Fiume Magyarországhoz tartozott (Tengermellék), fejlődésnek igazán a kiegyezés után indult, amikor az osztrák Trieszttel szemben magyar kikötőt építettek. Nagyhírű hajógyártás vette kezdetét, itt épültek a magyar tengerjárók, köztük a leghíresebb, a Szent István.  A századfordulón talán Fiume volt Európa egyik legnagyobb forgalmú kikötője. Emléktáblája van Baross Gábornak ( Baross emléktábla a magyar konzulátus épületén), aki kiharcolta a fejlesztést (szinte párhuzamosan a Vaskapu szabályozásával). De Baross nevét őrzi az egyik kikötőmedence is.  Innen átsétáltunk az egykori Haditengerészeti Akadémia épületéhez. Itt képezték az egész Monarchia számára a tengerészeket. Sétánkat a régi Szapáry-rakparton folytatjuk. Abbáziába látogatunk. A város mindig is az arisztokrácia légköre lengte be: a Monarchia legdivatosabb, és egyik legnagyobb üdülőhelyeként itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái. Ha nem is tekinthetjük a történelmi Magyar Királyság részének Abbáziát, múltjának fontosak a magyar vonatkozásai.  Jókai kétszer is töltött hosszabb időt a helységben. De járt Abbáziában Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Füst Milán, József Attila, Móra Ferenc (itt kezdte el írni az Ének a búzamezőkről című regényét), Németh László, Szabó Lőrinc (egykori szállodájának bejáratánál 2004 szeptembere óta látható emléktáblája); Márai Sándor, aki novellát is írt az egykori Voloscáról.

4. nap: Mai első állomásunk Jasztrebarszka. A város legrégibb műemléke az Erdődy várkastély. Elődjét, Jasztrebarszka várát a török ellen 1483 és 1489 között építtette Geréb Mátyás horvát bán. 1519 és 1922 között az Erdődy család tulajdona volt.  A város másik nevezetessége a a Szent Miklós plébániatemplom 13. századi eredetű. A plébániát már IV. Béla 1257-es oklevele is említi. Kirándulásunk következő megállója Zágrábban lesz. Szent László király 1093-ban vagy 1094-ben alapította  a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Rövid belvárosi séta keretében ismerkedünk tovább a várossal. Varasd felé visz tovább az utunk.  A város  török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum. Csáktornyán, a Zrínyi család ősi fészkén búcsúzunk a déli végektől, a Vár és Turul emlékmű megtekintésével.

Előzetes, egyedi ajánlat és kalkuláció a Határtalanul! pályázathoz!

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

[ps2id id=’HO43′ target=”/]HO43

Muravidékről Isztriáig – 4 nap alatt

Lendva – Muraszombat  –Bakonaki-tó – Bántornya – Ljubljana –Bled – Ukanc– Rijeka – Volosko – Abbázia

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 4 nap 3 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazásiköltségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

  1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. A határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva. Megtekintjük a magával ragadó, különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István

és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája. A templom közelében megtekintünk egy kiállítást az ernyőgyártásról és a nyomdászatról. A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást. Utunkat folytatva Muraszombat felé vesszük az irányt, itt a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg, majd a páratlan szépségű Bakonaki-tóhoz érkezünk, ahol rövid, frissítő sétára indulunk. Napunk zárásaként Bántornyán megtekintjük a lenyűgöző freskókkal díszített Árpád-kori templomot. Szállás és vacsora Lendván.

2. nap: Reggeli után Ljubljanába indulunk. Teljes napunkat ott töltjük, hiszen a fantasztikus óváros, a várost kettészelő Ljubljanica folyó partjai bőven kínálnak látnivalót. A folyón átívelő, Ferenc József tiszteletére épült Zmajski híd és a Három-híd, a 17. század közepén épült Ferences-templom, a Városháza tér és maga a Városháza, mely a 15. században épült gótikus stílusban, csak néhány példa ezek közül. Meghódítjuk a város fölé magasodó várat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. 1849. májusa és júliusa között ebben a várban tartották fogva Batthyány Lajost. Az erről megemlékező táblánál főhajtással, koszorúzással tisztelgünk hazánk első felelős miniszterelnöke előtt. Szállás és vacsora Ljubljanában.

  1. nap: Reggeli után a mesébe illő szépségű Bledi-tóhoz utazunk. A festői vár, a kristálytiszta vizű tó – közepén a szigeten fekvő Mária mennybemenetele templommal – felejthetetlen élmény.  Innen Ukanc felé vezet utunk. A katonatemetőben az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékezünk meg. Visszatérünk ljubljanai szállásunkra. Vacsora.

4. nap: Reggeli után első megállónk Fiuméban(Rijeka) lesz. Rövid sétánk során megismerkedünk a város történelmével.  Az egyik legfontosabb magyar vonatkozású látnivaló a kikötőben lévő Hullámtörő gát, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett. Az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház megtekintése után a Hauszmann Alajos tervei alapján készült villához érkezünk, amely egykor Gróf Batthyány Lajos nyaralója volt, ma pedig tengerészeti kiállításnak ad helyet. Utunk következő állomása Volosko. Végül megérkezünk Abbáziába, ahol végigsétálunk a százéves sétányon és megcsodáljuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat a Határtalanul! pályázathoz.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

*Amennyiben a csoport programjának költségvetése lehetővé teszi.

[ps2id id=’HO51′ target=”/]HO51

Tengermellékre fel – Ljubljanán, Zágrábon át

Lendva – Muraszombat  –Bakonaki-tó – Bántornya – Ljubljana – Bled – Ukanc– Rijeka – Volosko – Abbázia – Károlyváros – Zágráb

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Időtartam: 5 nap 4 éjszaka

Szállás: ifjúsági szálláson

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora)

A pályázati forrásból fedezhető utazási csomag tartalmazza: az utazásiköltségeket(adók és illetékek, autóbuszok bérleti díja,  sofőrök napidíja, útdíjak, sofőrök szállása és ellátása, autópálya- és útdíjak, parkolási költségek, autóbuszok kiállásainak díja az indulás/érkezés helyszínére stb.), szállásokat, üdülőhelyi díjakat és illetékeket, teljes panziós ellátást, programszervezést, városnézéseket/programokat a megadott helyszíneken, szakképzett idegenvezetést végig az út folyamán, programokhoz kapcsolódó belépőket ( 3000 Ft-ig), helyi iskola meglátogatásának megszervezését, baleset- és poggyászbiztosítást.

Díjmentes pályázatírás.

Részletes program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva. Megtekintjük a magával ragadó, különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követi a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A lendvai várban megidézzük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelgünk a lendvai születésű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban teszünk rövid látogatást. Utunkat folytatva Muraszombat felé vesszük az irányt, itt a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismerjük meg, majd a páratlan szépségű Bakonaki-tóhoz érkezünk, ahol rövid, frissítő sétára indulunk. Napunk zárásaként Bántornyán megtekintjük a lenyűgöző freskókkal díszített Árpád-kori templomot. Szállás és vacsora Lendván.

  1. nap: Reggeli után Ljubljanába indulunk. Teljes napunkat ott töltjük, hiszen a fantasztikus óváros, a várost kettészelő Ljubljanica folyó partjai bőven kínálnak látnivalót. A folyón átívelő, Ferenc József tiszteletére épült Zmajski híd és a Három-híd, a 17. század közepén épült Ferences-templom, a Városháza tér és maga a Városháza, mely a 15. században épült gótikus stílusban, csak néhány példa ezek közül. Meghódítjuk a város fölé magasodó várat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. 1849 májusa és júliusa között ebben a várban tartották fogva Batthyány Lajost. Az erről megemlékező táblánál főhajtással, koszorúzással tisztelgünk hazánk első felelős miniszterelnöke előtt. Szállás és vacsora Ljubljanában.
  2. nap: Reggeli után a mesébe illő szépségű Bledi-tóhoz utazunk. A festői vár, a kristálytiszta vizű tó – közepén a szigeten fekvő Mária mennybemenetele templommal – felejthetetlen élmény.  Innen Ukanc felé vezet utunk. A katonatemetőben az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékezünk meg. Visszatérünk ljubljanai szállásunkra. Vacsora.

4 nap: Reggeli után első megállónk Rijekában lesz. Rövid sétánk során megismerkedünk a város történelmével.  Az egyik legfontosabb magyar vonatkozású látnivaló a kikötőben lévő Hullámtörő gát, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett. Az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház megtekintése után a Hauszmann Alajos tervei alapján készült villához érkezünk, amely egykor Gróf Batthyány Lajos nyaralója volt, ma pedig tengerészeti kiállításnak ad helyet. Utunk következő állomása Volosko. Végül megérkezünk Abbáziába, ahol végigsétálunk a százéves sétányon és megcsodáljuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát. Az éjszakát Rijekában töltjük. Vacsora.

  1. nap: Reggeli után megkezdjük utazásunkat hazafelé. Útba ejtjük a 16. században alapított, festői szépségű Károlyvárost, mely hangulatos utcáival, tereivel rabul ejti az odalátogatókat. Rövid városnéző séta után folytatjuk utunkat. Horvátország fővárosához, Zágrábhoz érünk. 1300-ban itt koronázták meg Károly Róbertet. Rövid túránk során érintjük a város főbb nevezetességeit, például a Mária Mennybemenetel Székesegyházat, melyet Szent László királyunk kezdet el építtetni. Hazautazás, érkezés az esti órákban.

Előzetes, egyedi ajánlat a Határtalanul! pályázathoz.

A program változhat, de megfelelő ahhoz, hogy további, az igények szerinti, tantárgyakhoz kapcsolódó speciális programokat, órákat, partneriskolai találkozókat és egyéb kulturális tevékenységeket beilleszthessünk a pályázati adatlapba. A programok mellett lehetőség van akár hosszabb, a pályázat szempontjából előnyös, a magyar közösség számára hasznos tevékenységek elvégzésére is.

A pályázati kiírás szerint kötelező számú kísérő tanárok önrészére irodánk 100% kedvezményt biztosít!

*Amennyiben a csoport programjának költségvetése lehetővé teszi.